Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 20 feb 2023
Leestijd: 6 minuten

Van 0 naar 200 miljoen dollar: immigrant deelt zijn trits tot succes

Bedros Keuilian kwam in de jaren 80 vanuit Armenië, destijds nog onderdeel van de Sovjet-Unie, als immigrant naar de Verenigde Staten. Met helemaal niets bouwde de CEO van Fit Body Boot Camp een vermogen op van inmiddels meer dan 200 miljoen dollar. Hij deelt zijn heilige trits aan eigenschappen die hem zo ver hebben gebracht.

Mocht je denken dat je als succesvol ondernemer in een gouden wieg geboren moet zijn, dan zit je vastgeklampt aan een misvatting. Bedros Keuilian is een van de levende bewijzen die laten zien dat iedereen het kan maken, ongeacht afkomst of milieu.

De carrière van immigrant Bedros Keuilian

Op 6-jarige leeftijd verhuisde Bedros Keuilian met zijn ouders naar het beloofde land Amerika. Zijn jeugd bestond vooral uit verhuizingen van stad naar stad en dus ook van school naar school. Vaderlief was een selfmade kleermaker, om zijn gezin te kunnen onderhouden. Hier zag de kleine Bedros voor het eerst hoe ondernemerschap werkte.

Na de middelbare school ging de ondernemer in de dop naar het Fullerton Junior College in de gelijknamige plaats in Californië. Hier hield hij het welgeteld 31 dagen vol. Op 19-jarige leeftijd ging hij voor Disneyland werken, waar hij zes jaar lang een trouwe kracht was en zijn eerste geld verdiende. Maar in het jaar 2000 besloot hij zijn passie en drang naar onafhankelijkheid te volgen. Dat begon als personal trainer, en twee jaar daarna opende hij zijn eerste sportschool.

Fit Body Boot Camp

Zijn sportschool werd een succes, zijn verhaal was inspirerend. Al snel werd Bedros Keuilian adviseur van een organisatie voor sportschooleigenaren en in 2009 startte hij het bedrijf Fit Body Boot Camp. Het overzichtelijke en doeltreffende aanbod: trainingen van 30 minuten, inclusief warming-ups en cool-downs, waarbij gebruik wordt gemaakt van intervaltraining met hoge intensiteit. Dat alles in cycli van cardio-, kracht- en weerstandstraining. Losse oefeningen nemen elk 50 seconden werk in beslag.

Het concept sloeg aan. In 2011 breidde de immigrant uit Armenië zijn onderneming uit tot franchise en op het moment van schrijven zijn er meer dan zeshonderd vestigingen van Fit Body Boot Camp. Tussendoor schreef Bedros Keuilian drie boeken, waaronder de bestseller Man Up: How to Cut the Bullsh!t and Kick @ss in Business (and in Life) (2018). Hierin roept hij mannen op hun verantwoordelijkheid te nemen voor hun rol in gezin en bedrijf. In het kielzog daarvan heeft hij in 2019 het Modern Day Knight Project opgezet, dat mannen helpt te groeien in hun zakelijke en gezinsdoelen met een intensief programma van 75 uren.

De drie heilige eigenschappen van de ondernemer

In een interview met Forbes vertelt hij welke drie eigenschappen zijn sleutel zijn tot succes. Deze heeft heeft hij naar eigen zeggen ontwikkeld tijdens zijn carrière.

1. Consistentie

Het eerste bedrijf van Bedros Keuilian was een supplementenbedrijf, dat hij startte in 1997 toen internet in de kinderschoenen stond. Maar het liep niet goed af. “Ik wist niet hoe ik een bedrijf moest opbouwen en stak geen werk in verkoopstrategie of marketing. Ik heb destijds niets consequent gedaan”, zegt hij tegen Forbes. Dit patroon verscheen opnieuw in zijn tweede onderneming, een online softwarebedrijf in 2002. “Ik was een inconsistente leider en besprak geen problemen met mijn zakenpartners, wat uiteindelijk leidde tot falen.” Hij heeft op harde manier geleerd dat resultaten een toewijding aan iets vereisen en om het tot succes te brengen.

De ondernemer noemt consistentie de ruggengraat van zijn succes, of het nou om zaken, fitness of zijn gezin gaat. “Als je consistent bent in iets, werkt het universum met je samen om de uitkomst die je zoekt te vermenigvuldigen”, zegt hij, waarbij hij verwijst naar zijn huwelijk. “In plaats van mijn vrouw af en toe mee te nemen op dates, wat geen consistentie zou hebben, staan ​​​​date-avonden elke woensdagavond vetgedrukt in de agenda.”

In zakelijk opzicht gelooft Bedros Keuilian dat consistentie de uitkomst en de nagestreefde resultaten verdiept, of dat nu geld, invloed, impact of marktaandeel is. “Het is niet genoeg om af en toe aan het werk te gaan. Het is niet oké om te verschijnen wanneer je daar zin in hebt. Consistentie wordt over het hoofd gezien, omdat het saai lijkt.”

2. Focus

“Als je niet gefocust bent in het zakenleven, dan ben jij de persoon die een geweldig idee heeft, een bedrijf start, een logo krijgt, en dan weer uit bent op iets nieuws als de ideeënfee weer langskomt”, zegt Bedros Keuilian. “Ik leefde van dag tot dag in termen van focus. Ik verdeelde mijn aandacht over veel verschillende zakelijke ideeën, en hoewel dit meerdere inkomstenstromen en zekerheid voor mijn gezin creëerde, heb ik nooit een van deze bedrijven over de finish gekregen en uiteindelijk hebben ze er allemaal onder geleden. Ook mijn gezin en innerlijke balans leidden eronder, omdat ik met te veel tegelijk bezig was.”

Op dit moment werkt de succesvolle immigrant aan niet meer dan één bedrijf of project tegelijk. Pas bij systematisch succes en een nieuw aangestelde leider gaat hij door met een volgend project.

3. Discipline

De derde ‘heilige pijler’ van het succes van Bedros Keuilian die volgens hem een belangrijke rol speelt bij het opbouwen van een bedrijfsportefeuille van 200 miljoen dollar is discipline. “Ik kan mijn werk ook doen als ik er geen zin in heb”, zegt hij. “Stel je voor dat je alleen goede verkoopgesprekken doet als je gemotiveerd bent of alleen traint bij mooi weer. Met die instelling bouw je niets op. Niet denken, maar doen.”

De ondernemer kreeg gedurende zijn carrière steeds meer het gevoel dat hij beloond zou worden door vol te houden. “Een van de dingen die me echt hielpen om mijn discipline te ontwikkelen, was de aanmelding voor een marathon die over zes weken plaatsvond, waardoor ik geen andere keuze had dan me aan een trainingsschema te houden.” Toen hij de marathon eenmaal had voltooid en had bewezen dat hij zich aan een streng regime kon houden, wist hij dat hij hetzelfde kon doen met zijn zakelijke inspanningen.

Discipline is een voor veel mensen moeilijk te ontwikkelen eigenschap. Ze zien discipline als saai en eentonig. Maar discipline kan wrijving wegnemen. Het neemt de noodzaak weg om beslissingen te nemen over willekeurige zaken zoals wat te dragen, eten of uitvoeren. Omdat je gedisciplineerd bent, zul je je aan het plan houden en het doorstaan. Niet voor niets kocht Steve Jobs een dozijn dezelfde coltruien, jeans en New Balance-sneakers om niet dagelijks met kleding bezig te zijn. Het klinkt zo simpel, maar de meeste mensen maken het simpelweg niet waar.

Twaalf manieren om meer geld te verdienen

Om af te sluiten met zijn twaalf manieren om meer geld te verdienen, mocht dat je doel zijn in het leven.

Lees ook het inspirerende verhaal van vluchtelingenzoon Frances Tiafoe, die proftennisser werd.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.