Metro
Metro Televisie 15 feb 2022
Leestijd: 4 minuten

Beau-kijkers verdeeld over optreden Mona Keijzer

Oud-staatsecretaris Mona Keijzer schoof gisteravond aan in Beau om te vertellen over haar petitie en bezwaren tegen de coronapas. Haar interview riep bij kijkers nogal verdeelde reacties op. Waar sommigen haar pleidooi steunen, vinden anderen dat Keijzer niet de reden is dat er straks meer versoepelingen volgen.

Mona Keijzer werd vorig jaar uit het kabinet gezet. Zoiets gebeurt zelden, maar Rutte ontsloeg haar toch. Waarom? Ze keerde zich tegen de inzet van de coronapas en sprak zo niet namens het kabinet. Maar inmiddels is haar petitie onder de noemer Onverdeeld Open meer dan 850.000 keer ondertekend.

Mona Keijzer over succes petitie coronapas bij Beau

Presentator Beau van Erven Dorens feliciteert Keijzer met haar succes. Daarna benadrukt ze dat niet alleen zij achter de petitie zit en noemt ze een aantal betrokkenen op. „2G is van tafel en ik durf wel te zeggen dat onze actie daar een beslissende duw aan heeft gegeven.”

Keijzer kaart aan dat ze zich nu vooral bezighoudt met „de kleine lettertjes”. Verdwijnt ook 3G? En wat betekent het dat de coronapas in de gereedschapskist blijft? Volgens haar is gebleken dat de coronapas nauwelijks effectief is en worden grondrechten geschonden. Daarnaast controleert de ene burger de andere burger. „Op één ziekte. Dat moet je niet willen in een samenleving.” Ook is ze kritisch op het 1G-beleid voor festivals.

Beau van Erven Dorens noemt petitie ‘clubje’

Van Erven Dorens vraagt: „Wie heeft bewezen in uw clubje dat het niet werkt?” Waarop Keijzer reageert dat „haar clubje” dat niet heeft vastgesteld. Waarna ze verwijst naar het onderzoek van de TU Delft. „Het feit dat we nu 80.000 besmettingen per dag hebben, terwijl we 3G gebruiken, dan is het toch klaar? Dan weet je dat het gewoon niet werkt.”

De presentator stelt dat de coronapas wellicht nu niet werkt, maar een paar maanden geleden wel succesvol was. „Ook om mensen pressie te geven om een vaccin of booster te nemen.” Maar volgens Keijzer moet je daar dan eerlijk over communiceren. „Dan gebruik je zo’n bewijs om mensen te dwingen om zichzelf te laten vaccineren.” Volgens haar blijft vaccineren een vrijheid voor een individu. „Het gaat om de integriteit van lichaam en geest. Dat bedenk ik niet.” Daarna somt ze de verdragen op waarin dit is opgesteld.

Coronapas en grondrechten

Keijzer streeft naar een miljoen handtekeningen. „Iedereen die denkt: ‘het komt wel goed’, let op je zaak want het is echt nog niet voorbij.” Volgens haar wordt het tijd dat OMT-adviezen en de technische briefing van Jaap van Dissel stevig onder de loep worden genomen. Wat Van Erven Dorens beaamt. Hij vraagt Keijzer of ze wellicht terugkeert naar Den Haag? Maar de voormalig staatsecretaris is daar helder over. „Nee”. Ze stapt binnenkort in een vliegtuig om „rust te nemen na de afgelopen tijd”.

De versoepelingen zijn in aantocht en waarschijnlijk gaat de coronapas ook spoedig van tafel. Wat Keijzer haar doel is? „Ik wil geen G.” Daarnaast wil ze dat de Tweede Kamer weloverwogen keuzes maakt voordat grondrechten worden ingeperkt. „De grondwet hoort burgers te beschermen tegenover een machtige overheid. Misschien heb je dan nu geen last van die coronapas, maar er komt een dag dat er iets is wat jij wel belangrijk vindt. Als we het dan met elkaar normaal hebben gevonden dat een overheid zo snel en makkelijk grondrechten opzij schuift, dan realiseer je het. Maar dan is het te laat.”

Kijkers reageren verdeeld op interview Mona Keijzer

Uit de reacties op het internet blijken de meningen over Keijzer verdeeld. De één steunt haar pleidooi, de ander keert zich tegen haar. Volgens tegenstanders van Keijzer gaat ze voorbij aan het feit dat veel mensen zich lieten vaccineren of boosteren en dat daardoor nu de maatschappij verder opengaat, niet door haar petitie. Anderen ergeren zich aan de neerbuigende toon van presentator Van Erven Dorens, die de petitie „een clubje” noemt. Maar sommige kijkers vinden ook dat Keijzer te veel eer naar zichzelf toetrekt.

Wil je de hele uitzending van Beau bekijken? Je vindt de aflevering van gisteravond hier. 

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.