Martin de Coninck
Martin de Coninck Popular Science 27 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Bitcoin-adapts zien bacterie die goud poept plots als goed nieuws

Wetenschappers van de Michigan State University hebben een unieke bacterie ontdekt die zeer hoge toxiciteit ondersteunt en natuurlijke verbindingen kan omzetten naar 24-karaats goud. Dat noemen we nou van een drol een taartje maken. En ja, overmoedige Bitcoin-aanhangers zien dit als goed nieuws. Maar wacht even, was die ontdekking niet al jaren geleden gedaan?

Hoe dan ook is het leuk om je geheugen even op te frissen. Want een bacterie die giftig metaal eet en goud poept spreekt natuurlijk tot de verbeelding. Snel rijk worden? Zorg dan dat je de bacterie cupriavidus metallidurans weet te bemachtigen. Kweek ze tot een volwaardige kolonie en laat de natuur haar werk doen. Het proces staat bekend als microbiële alchemie.

Alvast een disclaimer voor mensen die hopen op een bull-periode van Bitcoin doordat goud zo minder schaars wordt: het proces is nogal gecompliceerd, niet op grote schaal uit te voeren en de ontdekking komt uit 2012.

Bacterie maakt goud van giftig metaal

Goudchloride is een verbinding van goud en chloor die voorkomt in de natuur. Het is alleen erg giftig en niet veel waard. De bacterie cupriavidus metallidurans kan de hoge toxiciteit weerstaan en goudchloride omzetten naar zuiver goud.

bacterie, 24-karaats goud, materie

Het onderzoeksteam van de Michigan State University werd geleid door Kazem Kashefi, hoogleraar microbiologie en moleculaire genetica in samenwerking met Adam Brown, hoogleraar elektronische kunst. Samen goten de heren het onderzoek in 2013 in een kunstwerk, genaamd ‘The Great Work of the Metal Lover’.

Bitcoin-adapts zien bacterie die goud maakt plots als goed nieuws
The Great Work of the Metal Lover (Afbeelding: MSU Museum)

De sculptuur was een draagbaar laboratorium dat voor het publiek een goudstaaf produceerde. Het proces werd uitgebeeld in een kunstgalerie om de relatie tussen oude alchemie en moderne microbiologie te tonen aan bezoekers. ‘The Great Work of the Metal Lover’ ontving een eervolle vermelding in de wereldberoemde wedstrijd Prix Ars Electronica.

Sorry, Bitcoin-aanhangers

Oké, voordat de goudkoorts zich meester van je maakt en je jouw baan opzegt, een kleine kanttekening: het proces is enorm tijdrovend en toepassen op grote schaal is niet rendabel. Volgens Brown moeten we de bevindingen dan ook gebruiken om “onszelf vragen te stellen over hebzucht, economie en impact op het milieu. Met de nadruk op ethiek met betrekking tot de wetenschap en techniek van de natuur”. Met andere woorden: beschouw het niet als serieuze optie om snel rijk te worden en de bacterie zal goud niet minder schaars maken.

Nieuw artikel, oud nieuws

Feit is dat er Bitoin-aanhangers zijn die de goud makende bacterie ineens als goed nieuws zien. Physics Astronomy brengt de tien jaar oude ontdekking als nieuws, en daar gaan crypto-fans lekker op. Nog maar eens het bewijs dat je niet zomaar alles voor waarheid moet nemen wat je op social media en internet leest. Een compilatie van de slecht ingevoerde schreeuwers, die elkaar op dit moment en masse napraten.

Lees ook ons interview met Bart Brands, over investeren in goud.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.