Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's 18 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

5 feiten over de Aston Martin V12 Vantage: laatste der Mohikanen

Aston Martin introduceert de nieuwe Aston Martin Vantage die voor de allerlaatste keer is voorzien van een machtige V12. Is dat een droom van jou? Dan is het nu of nooit.

Liefhebbers kunnen voor de laatste keer hun hart ophalen. De meesterbreinen uit het Engelse Gaydon maken nog één keer een auto voorzien van een twaalfcilinder uit eigen stal. Dit zijn vijf dingen die je moet weten over de Aston Martin V12 Vantage ‘Final Edition’.

1. Laatste keer een V12

Het is de laatste keer dat Aston Martin de 5.2-liter V12 in een auto legt. Alle opvolgers worden voorzien van een hybride-aandrijflijn met V8 of enkel elektromotoren.

Aston Martin V12 Vantage
(Afbeelding: Aston Martin) (Afbeelding: Aston Martin)

Naast dat de twaalfcilinder zorgt voor een hartverwarmend geluid, is het de basis voor de krachtigste Vantage ooit. Het motorblok levert 700 pk en 753 Nm aan koppel. Hiermee sprint het model van 0 naar 100 kilometer per uur in slechts 3,4 seconden. Het versnellen stopt pas bij 333 kilometer per uur.

2. Lichter dan de normale Aston Martin V12 Vantage

Met alleen een krachtige motor, zet je geen goede sportwagen neer en haal je tevens niet zulke adembenemende sprinttijden. Om de uitzwaaiversie van de Aston Martin V12 Vantage beter te maken dan het vorige model, zijn zaken als bumpers, voorschermen, dorpelverbreders, achterklep en motorkap vervaardigd van een lichter materiaal.

Aston Martin V12 Vantage
(Afbeelding: Aston Martin)

Alleen al met het nieuwe uitlaatsysteem wordt 7,2 kilogram bespaard ten opzichte van de eerdere Vantage.

3. Betere aerodynamica

Met het aanpassen en lichter maken van de bodypanelen is er ook gewerkt aan het verbeteren van de aerodynamica en wegligging. Zo staan de wielen 40 millimeter verder uit elkaar en dragen de grotere spoilers en lipjes bij aan meer downforce. Op topsnelheid haalt de bolide een maximum downforce van 204 kilogram.

Aston Martin V12 Vantage
(Afbeelding: Aston Martin)

4. Stugger en stijver

De Aston Martin V12 Vantage koop je niet om comfortabel dagelijks mee te rijden. Het gehele onderstel is gericht op prestaties. Met nieuwe veren, dempers en stabilisatorstangen is de auto stijver en stugger geworden dan voorheen. In combinatie met de carbon/keramische remschijven, die 23 kilogram lichter zijn, kun je nu nog harder de bocht door met deze Engelsman.

5. De Aston Martin V12 Vantage is niet te koop

Aston Martin is enkel voor een kleine groep welgestelde liefhebbers weggelegd. Dit model is, zelfs als je de financiële middelen hebt, niet meer te krijgen.

Aston Martin V12 Vantage
(Afbeelding: Aston Martin)

De 333 exemplaren zijn wereldwijd uitverkocht en er is zelfs al een wachtlijst. De eerste auto’s worden volgend kwartaal uitgeleverd. Wat de kopers voor de bolides betaald hebben, is onbekend.

First look: Aston Martin biedt kijkje in hyperluxe woontoren

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.