Alrik de Jong
Alrik de Jong Auto's & Motoren 16 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe Aston Martin Valhalla verrast met V8 en elektromotoren

Hier is de nieuwe Aston Martin Valhalla, door onze collega’s van Autovisie de sportwagen van de toekomst genoemd. Als zij het zeggen, nemen we dat aan.

Het oorspronkelijke ontwerp van de nieuwe Aston Martin Valhalla werd in 2019 opnieuw naar de tekentafel gestuurd. De nieuwe CEO Tobias Moers, afkomstig van AMG, zag in dat de eerder bedachte V6-hybrid niet zou voldoen aan de Euro7-emissienorm.

Aston Martin Valhalla met V8 en twee elektromotoren

De nieuwe Britse sportwagen heeft geen V6, maar een 4.0 liter twinturbo V8. Die motor is goed voor 750 pk, maar wordt bijgestaan door twee elektromotoren die samen 204 pk leveren. In totaal heeft de sportauto een vermogen van 954 pk en een koppel van 1.000 Nm. Net iets minder dan de hybride Ferrari SF90, die bijna 1.000 pk levert.

aston martin valhalla
(Afbeelding: AM)

Neemt niet weg dat de Aston Martin Valhalla krankzinnig snel is. De sportauto sprint in 2,5 seconden naar de 100 kilometer per uur en de topsnelheid is 330 kilometer per uur. Als je volledig elektrisch rijdt, is de topsnelheid 130 kilometer per uur.

Aerodynamica centraal in het design

Bij iedere sportauto wordt natuurlijk aandacht besteed aan aerodynamica, maar bij deze nieuwe Valhalla in het bijzonder. De downforce van 600 kilogram bij een snelheid van 241 kilometer per uur (150 mijl) is indrukwekkend. De spoilers van de Aston Martin zijn niet opzichtig, maar het centrale centrale deel van de achterspoiler is actief.

aston-martin-valhalla__7_
(Afbeelding: AM)

Ook is er extra aandacht besteed aan het materiaal, om de sportwagen zo licht mogelijk te maken. Zo heeft Aston Martin een carbon fiber tub gebruikt bij de vervaardiging van de Valhalla en is de sportauto grotendeels van dit materiaal gemaakt. Dat resulteerde in een totaalgewicht van 1.550 kilogram. Daarmee is de sportwagen, als we toch de vergelijking moeten maken, iets lichter dan de Ferrari SF90.

De verwachte verkoopprijs is, zonder Nederlandse belastingen, 700.000 euro. Meer technische informatie over de nieuwe Aston Martin Valhalla lees je in dit artikel van Autovisie.

aston martin valhalla
(Afbeelding: AM)
aston martin valhalla
(Afbeelding: AM)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.