Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Tech 14 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

De magische ASML-chipmachine van 400 miljoen in 6 bizarre feiten

Er valt tegenwoordig weinig te juichen in Nederland. Het WK gaan we nooit meer winnen, onze kinderen lezen het slechtst van heel Europa en we maken waarschijnlijk ook dit decennium vol met Rutte als premier. Het enige waarop we nog trots kunnen zijn, is ASML. Deze week presenteren ze hun nieuwste chipmachine: de High-NA die zo’n 400 miljoen euro kost.

De wereld van 2024 draait om chips. Ze zitten in je iPhone en in je auto. Ze zitten in de raketten waarmee we van de Russen gaan winnen en ze brengen de AI voort die met ons concurreert op de arbeidsmarkt. Om steeds ingewikkeldere computers te kunnen blijven maken, zijn er ook steeds ingewikkeldere chips nodig. Daarvoor kijkt de hele wereld naar ASML.

ASML chipmachine
Rutte mocht zelfs een keer Bidens telefoon opnemen, als hij maar beloofde dat de chipmachines van ASML niet naar China gingen (Bron: ANP)

Afgelopen jaar werd Rutte nog uitgenodigd op het Witte Huis uitgenodigd, waar Biden hem smeekte om de chipmachines van ASML niet aan China te verkopen. Nederland als machtige speler op het wereldtoneel − dat voelt heel lang geleden. Zolang we ASML hebben, doen we ertoe.

De nieuwste chipmachine van ASML

In zijn boek Chip War: The Fight for the World’s Most Critical Technology uit 2022 noemde schrijver Chris Miller de EUV-chipmachine van ASML al ‘het meest complexe systeem dat ooit door mens is gemaakt.’

De magische ASML-chipmachine van 400 miljoen in 6 bizarre feiten
De bouw van een ASML-chipmachine (Afbeelding: ASML)

Nu is er een machine die nog complexer is dan de meest complexe machine ooit gemaakt. Het is het nieuwe model van de EUV-chipmachine. Hij heet de High-NA.

Journalisten met gestifte lippen en rokers niet welkom

De afgelopen week mocht voor het eerst een groep journalisten de High-NA in het echt zien. Daaraan ging een strenge procedure vooraf. Zo mochten de journalisten niet van te voren roken en ook het dragen van make-up was uit den boze. Daarnaast moesten ze een volledig beschermingspak aan en gingen ze door een ‘winddouche’, alvorens ze toegang kregen tot de clean room waarin de machine zich bevond. Dit is nodig, omdat de machine extreem gevoelig is voor vieze luchtdeeltjes.

Wil je ook zien hoe de High-NA eruit ziet? Check dan de foto’s op de website van ASML.

De bizarre feiten van de High-NA

Met de High-NA kunnen transistoren nog dichter bij elkaar op chips worden geprint, waardoor deze sneller en dus beter worden. Dit is de nieuwe chipmachine van ASML in 6 feiten.

De High-NA:

  • functioneert alleen in een ruimte waar de lucht 10.000 keer schoner is dan in een operatiekamer.
  • print lijntjes van 1 nanometer breed (dat is 1/80.000ste van de dikte van een haar)
  • kost tussen de 350 en 400 miljoen euro.
  • is 14 meter lang en 4 meter hoog.
  • wordt verdeeld over 250 kratten verpakt.
  • wordt door 7 Boeing 747-toestellen geleverd.
De magische ASML-chipmachine van 400 miljoen in 6 bizarre feiten chip
Chip op moederbord (Afbeelding: ASML)

Bekijk hier de presentatie van de betreffende Chipmachine van ASML.

Het beste bedrijf van Nederland

Nu al staat vast dat de Chinezen de High-NA nooit zullen krijgen. Hierdoor blijven Europa, de VS en onze vrienden in Azië (Japan, Zuid-Korea en Taiwan) ook de komende jaren de winnaars van de chip war. Allemaal door ASML. Eigenlijk door ons dus. Hup Holland hup!

ASML Chipmachine
Tot het afgelopen weekend waren Willem-Alexander en de president van Zuid-Korea de enige twee bezoekers die de High-NA in levenden lijve mochten zien. (Afbeelding: ANP)

Wil je bij ASML werken? Doen (als je de kans krijgt)! Naast het beste bedrijf, is ASML namelijk ook de beste werkgever van Nederland.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.