Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Televisie 20 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Lubach fileert traditie: ‘Het is één grote pr-stunt voor het koningshuis’

Aankomende dinsdag is het weer zover: de jaarlijkse lintjesregen. Een dag voor zijn verjaardag deelt onze Koning zo’n 3.000 onderscheiding uit aan mensen die zich hebben ingezet voor de samenleving. Althans, dat is de bedoeling. Volgens Arjen Lubach gaan ze vooral naar BN’ers en is het niets minder dan een pr-stunt voor het Koningshuis.

In De Avondshow met Arjen Lubach neemt de voormalig republikein van het jaar ruim de tijd om de lintjesregen, en het gehele gegeven van een lintje, nauwkeurig te fileren. Het idee van een lintje lijkt hij nog wel goed te keuren, maar de huidige implementatie zorgt voor een hoop frustratie.

Arjen Lubach fileert de lintjesregen

In het item duikt Arjen Lubach allereerst in het complexe systeem achter de lintjes. Het is namelijk niet zo eenvoudig als soms gedacht wordt. Zo zijn er twee verschillende onderscheidingen en daarbinnen worden ook nog verschillende rangen gehanteerd. Hoe dit precies zit legt Arjen Lubach haarfijn uit.

Welk lintje je krijgt, is afhankelijk van je verdiensten. Je moet er in ieder geval wel je best voor doen. Zelfs voor het “instap lintje” moet je als gewone burger flink je best doen. Volgens de website lintjes.nl ligt de gemiddelde leeftijd van de lintjes-ontvangers dan ook behoorlijk hoog. Zo rond de zestig jaar. Dit is omdat je je minimaal vijftien jaar moet hebben ingezet voor de samenleving.

Iedere random BN’er krijgt een onderscheiding

Arjen Lubach heeft echter een uitzondering op deze regel gevonden. Als je BN’er of een belangrijke relatie van het Koningshuis bent, is het namelijk een stuk makkelijker. In het item loopt Arjen Lubach even door de lijst met mensen die in de laatste jaren een lintje hebben gekregen, en het is inderdaad nogal opmerkelijk. De ene na de andere BN’er krijgt een hoge onderscheiding opgeprikt. Van Natasja Froger en een Japanse politicus tot Bassie en Adriaan.

Arjen Lubach lintjesregen
🥇 (Afbeelding: VPRO)

Wat Arjen Lubach vooral opvalt is welke rang zij krijgen. Veel van deze BN’ers worden namelijk niet lid in de Orde van Oranje-Nassau, maar worden benoemd tot Ridder, Commandeur of zelfs Ridder Grootkruis van de Orde van de Nederlandse Leeuw (hoger kan niet). Veel van hen hebben echt wel wat betekent voor de Nederlandse samenleving, maar de verhouding is nogal scheef.

Niets meer dan een PR-stunt voor het koningshuis

Arjen Lubach gebruikt ter vergelijking een vrouw die vorige jaar werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Haar palmares met vrijwilligerswerk loopt over van onbaatzuchtige daden. Als iemand zich heeft ingezet voor de samenleving, dan is zij het wel. Toch wordt zij “slechts” benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Arjen Lubach verovert met zijn beste item plekje in de Dikke Van Dale

Voor Arjen Lubach is het dan ook duidelijk. “Mensen die ‘em echt verdienen krijgen de allerlaagste rang, terwijl de hoogste lintjes naar willekeurige BN’ers en random Japanners gaan. Dat lintje is niet ter meerdere eer en glorie van degene die hem krijgt, maar van degene die hem geeft. Die hele lintjesregen is gewoon een grote pr-stunt voor het koningshuis.”

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.