Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 18 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Mooi cadeautje: Apple geeft Netflix-killer nog een keer gratis weg

Dat de jarenlange voorsprong van Netflix niet onoverkomelijk is, heeft Disney+ wel bewezen. De Grote Muis heeft in slechts een jaar 86 miljoen abonnees binnengeharkt. Netflix deed daar een stuk langer over. Apple kan met Apple TV+ enkel jaloers naar dergelijke succescijfers kijken.

De techgigant bewandelt een compleet andere route. Eigenaren van een kersverse iPhone kregen namelijk gratis een jaar lang Apple TV+. Een mooi extraatje om het forse prijskaartje van de nieuwste iPhones te verzachten.

Apple TV+ opnieuw gratis

Die lange proefperiode zou in november 2020 aflopen, maar werd toen plotseling verlengd tot februari dit jaar. Fervente gebruikers die alvast zijn gaan sparen voor een betaalde verlenging kunnen dat geld nu echter in iets anders steken. Apple gaat namelijk voor een tweede keer het gratis abonnement verlengen.

Dat nieuws dook afgelopen weekend op dankzij 9to5Mac. Nu heeft Apple het nieuws ook daadwerkelijk bevestigd, tegenover onze collega’s van OneMoreThing.nl. Ook Nederlandse gebruikers kunnen gratis door streamen, dit keer tot juni 2021.

Was je al begonnen met betalen? Dan krijg je tot en met juni elke maand netjes vijf euro Apple Store-tegoed cadeau als compensatie.

Beperkt aanbod

De grote vraag is nu: waarom dit cadeau? Naar verluidt is Apple nog niet tevreden met het aanbod van Apple TV+. Mede door de pandemie is de aanwas van nieuwe Originals zeer beperkt, en zijn veel series op één seizoen blijven steken. Vijf euro per maand vragen is dan ook nog een brug te ver, als we 9to5Mac moeten geloven.

Chique, al kunnen we niet aan de neiging ontkomen om dergelijke verklaringen met een korreltje zout te nemen, zeker bij een techgigant die normaliter juist duizelingwekkende prijzen vraagt voor haar producten.

Wellicht moet je de streamingdienst niet als een concurrent voor Disney+ of Netflix zien, maar als premium-extraatje om Apple-fans binnen het ecosysteem van de fabrikant te houden. Net zoals iMessage: je stapt minder snel over op een Android-telefoon als je vaak iMessage gebruikt. Door Apple TV+ gratis aan te bieden zijn meer klanten ‘afhankelijk’ van Apple’s software.

Lekker profiteren

De kans is groot dat de waarheid ergens in het midden ligt: beide opties sluiten elkaar namelijk niet uit. Waarschijnlijk zal Apple in de toekomst wel Apple TV+ een betaalde dienst maken, maar tegen een zachter prijsje dan wat je van bijvoorbeeld Netflix gewend bent. Ach, dat zien we tegen die tijd wel, tot juni kunnen we dus in ieder geval nog de pareltjes uit het schaarse aanbod van de dienst meepakken. Zoals onze favoriet, Ted Lasso:

OneMoreThing

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.