Coen Grutters
Coen Grutters Gezondheid 3 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

De aparte workouts die jou volgens de overheid gezond moeten houden

Een kwart van de Nederlanders tussen de 18 en 25 jaar is moddervet. Nou ja, het CBS spreekt over jongeren die ‘te zwaar’ zijn, maar wij dikken het graag een beetje aan. Niet best, want al deze kilo’s wegen zwaar op het zorgsysteem. De overheid ziet dan ook graag dat je gezond blijft en heeft daarvoor ‘beweegrichtlijnen’ opgesteld. Deze ietwat vage workouts moeten jou fit houden.

Het aantal jongeren met overgewicht stijgt volgens het statistiekbureau. In 2014 was 21 procent van de jongeren tussen de 18 en 25 jaar te zwaar, nu is dat al 25 procent. Volgens het CBS voldoen deze zwaarlijvige jongeren minder vaak aan de beweegrichtlijnen die de Gezondheidsraad heeft opgesteld op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Deze richtlijnen bestaan uit een aantal workouts die zelfs de sportievelingen op de Manners-redactie deed fronsen.

Workouts die de overheid adviseert

De overheid beveelt wekelijks 150 minuten matig tot zwaar intensieve inspanning aan. Onder matige inspanning valt wandelen en fietsen, zware inspanning is bijvoorbeeld voetballen of workouts zoals hardlopen. Daarnaast wordt veel stilzitten afgeraden, zo lezen wij vanaf onze kantoorstoel. Hoeveel ‘veel’ is, wordt daarbij niet gecommuniceerd.

Dat is niet het enige waar de overheid ietwat vaag over is. De Gezondheidsraad adviseert namelijk ook twee keer per week ‘spier- en botversterkende activiteiten’ te doen. Spierversterkende kennen we wel (denk aan deze vaak vergeten oefeningen), maar we weten zo gauw niet wat we ons bij botversterkende activiteiten voor moeten stellen. Een kannetje melk achterover tikken?

We vroegen Chris Hemsworth hoe je fit wordt als luie man: ‘Niet zo’

Die vraag wordt vaker gegoogeld en het antwoord is te vinden op de site van Bedrijfsfitness Nederland: ‘Botversterkende activiteiten bestaan uit krachttraining en activiteiten waarbij het lichaam met het eigen gewicht wordt belast, zoals springen, gewichtheffen, traplopen en dansen.’ Hardlopen en wandelen worden ook nog genoemd, maar die zijn zojuist al bij de matig tot zwaar intensieve workouts geschaard.

Big Macs verbranden

Nu weet je dus welke workouts je volgens overheid moet doen om fit te blijven. Wekelijks 2,5 uur aan matig tot zwaar intensieve inspanning, twee maal per week krachttraining doen en vooral niet te veel stilzitten zou voldoende moeten zijn. Kies je ervoor om 2,5 uur te wandelen, dan moet je rekenen op een afstand van zo’n 12,5 kilometer. De hardlopers komen als snel uit op een afstand van zo’n 25 kilometer. Lees hier hoeveel Big Macs je daarmee verbrandt.

 

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.