Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 4 apr 2022
Leestijd: 1 minuut

Nieuwe Alpina B4 Gran Coupé krachtiger dan BMW M4

Alpina heeft de gloednieuwe B4 Gran Coupé gelanceerd. Het model is krachtiger en luxueuzer dan een BMW M4.

Alpina introduceert met deze auto een Gran Coupé die BMW zelf niet wil bouwen. De motorsporttak van de Beierse fabrikant liet eerder weten geen M4 Gran Coupé te bouwen.

Alpina nog altijd een eigen merk

De Alpina B4 Gran Coupé mogen we eigenlijk geen BMW noemen. Het bedrijf is weliswaar overgenomen door de Duitse grootheid, maar blijft in ieder geval tot 2025 een eigen merk.

Alpina B4 Gran Coupé, BMW M4
(Afbeelding: Alpina)

Toch is de B4 Gran Coupé in de basis een BMW M440i Gran Coupé, met de motor die we kennen uit de M3 en M4. In de B4 is dit motorblok echter krachtiger dan die van de M4. De 3.0 liter zes-in-lijn levert 495 pk en 730 Nm aan koppel. Met dit motorblok sprint de B4 Gran Coupé van 0 naar 100 kilometer per uur in slechts 3,7 seconden. De topsnelheid bedraagt een absurde 301 kilometer per uur.

Naast de krachtcentrale kreeg ook het onderstel een upgrade. De bolide moet dynamischer rijden dan de normale 4-Serie, zonder dat dit invloed heeft op het comfort.

Uiterlijke upgrades Alpina B4 Gran Coupé

Ook het uiterlijk werd voorzien van een Alpina-sausje. Zo krijg de BMW-koets een bumperlip, side skirts, een uitlaatsysteem met vier eindstukken en striping. Daarbij trekt de fabrikant het model 20 inch multispaakvelgen aan, voorzien van op maat gemaakte Pirelli Sottozero Series II. In het interieur verhult de Alpina zijn identiteit door een badge op het stuur en op de middentunnel.

Hoeveel de B4 Gran Coupé in Nederland gaat kosten, is nog niet bekend. In Duitsland vraagt het bedrijf uit Buchloe 91.800 euro voor de luxe bolide. De fabrikant verwacht de eerste modellen in juli van dit jaar uit te leveren.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.