Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Human Interest 7 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Exact zoveel alcohol maakt je knapper, aldus Oxford-onderzoek

Gematigd alcoholgebruik verhoogt je aantrekkelijkheid, zo ontdekten wetenschappers van Oxford. Maar let op: ‘gematigd’ zeiden we.

Een belangrijke overwinning voor pimpelaars, kannenkijkers en drinkebroers. Eindelijk hebben wetenschappers óók een positief effect van hun hobby ontdekt. De vrouwtjes vinden het aantrekkelijk − en de mannetjes trouwens ook − maar alleen bij de juiste hoeveelheid.

Zoveel alcohol maakt je aantrekkelijker

Voor een studie van Oxford onderzochten wetenschappers wat alcohol doet met je aantrekkelijkheid. De ene groep proefpersonen kreeg drie foto’s voorgeschoteld van de andere groep proefpersonen (die ze niet kenden). Op de eerste foto waren zij compleet nuchter, op de tweede hadden ze 0,4 gram alcohol per kilo lichaamsgewicht gedronken (voor een man van 80 kilo ongeveer twee blikjes bier van 33cl) en op de derde foto 0,8 gram alcohol per kilo lichaamsgewicht (oftewel vier blikjes). 

De foto’s van de mensen die twee blikjes bier hadden gedronken, kwamen als meest aantrekkelijk uit de bus. Bij vier blikjes was het effect (helaas) weer verdwenen. Zij werden qua aantrekkelijkheid hetzelfde beoordeeld als hun nuchtere verschijning.

Kleur op de wangen

Een verklaring voor het positieve effect van alcohol op de aantrekkelijkheid, is volgens het onderzoek dat een paar pilsjes of wijntjes voor een beetje kleur op de wangen zorgt. Dit wordt door veel mensen aantrekkelijk gevonden. De reden hiervoor is dan weer dat rode wangen blijk geven van een hoog testosteronniveau of veel hemoglobine in het bloed, hetgeen duidt op een goede fitheid. Mensen zouden hierdoor evolutionair geprogrammeerd kunnen zijn om rode blosjes op de wangen aantrekkelijk te vinden.

Een andere verklaring is dat die twee blikjes bier voor een andere gezichtsuitdrukking zorgen. Je gaat er net iets vrolijker van uit je doppen kijken, en ook dat vinden mensen aantrekkelijk. Voortaan drinken we voor een date niet meer alvast een pilsje om onze onzekerheden te maskeren, maar omdat we er aantrekkelijker van worden!

Tips voor lekkerste bier

De mensen die al jaren niet meer hebben gedronken maar uit ijdelheid nu toch weer beginnen, weten natuurlijk totaal niet welk bier een beetje te hachelen is. Geen zorgen. Wij deden recentelijk nog verslag van de grootste biercompetitie van Europa, waar twee bekende Nederlandse brouwerijen de show stalen.

Meer een wijndrinker? Lees dan hier wat de beste Chileense wijn is die je deze week voor een prikkie aanschaft bij Albert Heijn.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.