Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Eten & Drinken 2 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

De beste betaalbare Chileense wijnen van nu volgens Hamersma

Met behulp van een gids (Hamersma) en een app (Vivino) zetten we alle wijn met korting bij Albert Heijn in een top 3. In week 14 van 2024 gooit Albert Heijn zijn beste Chilenen in de aanbieding: van sauvignon blanc tot een Chileense carménère. De lekkerste wijnen met korting op een rij.

Chili is het land van bergen, kust en wijn. Deze drie hangen zelfs zeer nauw met elkaar samen, want ingeklemd tussen het Andesgebergte en de Grote Oceaan herbergt Chili de ideale omstandigheden om druiven te verbouwen. Deze week stelen de Chilenen de show in de top 3 van beste wijn met korting bij Albert Heijn. Ze eisen alle podiumplaatsen op.

Chileense wijn met korting bij Albert Heijn – week 13

Iedere week zetten we de beste wijn in de aanbieding bij Albert Heijn in een top 3. Dit doen we met behulp van de score in de Grote Hamersma (een score van 1 tot 10) en die van Vivino (een score van 1 tot 5). Deze week kaapt een wijn van een van de grootste Chileense wijnhuizen, Undurraga, het brons weg. Het zilver en goud pakken ze stiekem ook, want de wijn uit van Aliwen uit Chili maakt eveneens onderdeel uit van Viña Undurraga.

1. Aliwen – Cabernet Sauvignon Syrah ‘Reserva’

Supermarkt: Albert Heijn
Prijs: van 6,65 euro voor 4,99 euro
Vivino-score: 3.5 uit 5
Grote Hamersma-beoordeling: 8,5

De eerste Chileense wijn van deze lijst is gemaakt van syrah en cabernet sauvignon. Hij smaakt naar vol fruit en bezit ook een aardige mate van kruidigheid, door het houten vat waarin hij heeft gerijpt. Het lekkerst bij een biefstukje. De bijna 10.000 gebruikers van Vivino geven hem een gemiddelde score van 3.5. Hamersma noemt hem ‘vertrouwd, betrouwbaar en nog lekker ook’. Hij geeft een 8,5.

2. Aliwen – Sauvignon Blanc ‘Reserva’

Supermarkt: Albert Heijn
Prijs: van 6,65 euro voor 4,99 euro
Vivino-score: 3.4 uit 5
Grote Hamersma-beoordeling: 8+

Deze sauvignon blanc smaakt tintelfris en past niet alleen goed bij salades, maar ook bij ‘mollige’ ingrediënten als ei en avocado. Ook deze Chileense wijn is van Aliwen en dat is geen toeval, want Aliwen-wijnen scoren al jaren hoog bij de internationale vakjury’s. Op basis van ruim 5000 wijnliefhebbers komt Vivino uit op een gemiddelde score van 3,4. ‘Alle seinen op groen’, zo luidt het ronkende commentaar van Hamersma, voor liefhebbers van ‘gras, paprika, asperges, kiwi en limoen’. Hij geeft een 8+.

3. Undurraga – Carménère

Supermarkt: Albert Heijn
Prijs: van 5,29 euro voor 3,97 euro
Vivino-score: 3.4 uit 5
Grote Hamersma-beoordeling: 8+

Last but − deze druif is de specialiteit van Chili − not least, deze carménère. Alleen uit Chili geeft deze druif zijn zachte en tegelijk opwekkende smaak. Je proeft zomerfruit en frisse kruiden, die het best smaken bij kip of varken, of gewoon bij de borrel. Het gemiddelde op basis van bijna 15.000 beoordelingen op Vivino is een 3.4. Hamersma looft de ‘eigenzinnige karakteristieke druif’ en geeft de Chileense wijn een 8+. Met 3,97 euro is deze carménère uit Chili bovendien heerlijk goedkoop.

Wijn met korting, maar geen wijnkenner? Vivino biedt uitkomst

Vivino is een goed hulpmiddel als je niet heel veel verstand van wijn hebt, maar toch een lekkere fles wil meenemen bij Albert Heijn of die avondshop in Chili tijdens je wereldrijs. Er is een app, maar je kunt ook gewoon de naam van de wijn + Vivino googelen. Eigenlijk alle wijnen staan erin. De beoordeling op een schaal van 5 is een goede graadmeter, ook volgens kenners.

Supermarktwijn te min? Misschien is dit wat

Voor ons is supermarktwijn met korting goed genoeg, maar niet iedereen is zo eenvoudig als wij. Voor de luxe-paardjes is dit drankje van 127 euro per milliliter misschien wel lekker.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.