Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 7 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

AI-Seinfeld gecanceld: ‘Transgender is een mentale ziekte’

Seinfeld verdwijnt voor de tweede maal van de ether. Nee, niet de sitcom die je kent uit de nineties. Maar de recent gelanceerde – en tot voor kort oneindige – AI-versie Nothing, Forever. Transfobische uitspraken zijn dan ook niet meer van deze tijd.

De eerste keer vond Jerry het na negen seizoenen welletjes geweest. Het nog steeds razend populaire Seinfeld eindigde op een hoogtepunt, toen er nog miljoenen mensen elke week voor de buis gekluisterd zaten. Maar de ‘show about nothing‘ vond onlangs een tweede adem als AI-experiment.

De AI-sitcom Nothing, Forever

Kunstmatig gegenereerde dialogen en gesprekken tussen de bekende personages uit Seinfeld konden 24 uur lang, 7 dagen op 7 bekeken worden op Twitch. Met vaak geinige en filosofische discussies als resultaat, af en toe onderbroken door een bijzonder ongemakkelijke AI-lachband. Denk jij dat er leven na de dood is?

Volgens de AI-versie van Jerry Seinfeld in Nothing, Forever wel in ieder geval. En robot Elaine heeft ook zo haar eigen bedenkingen over wat we hier op deze planeet nou precies uitvoeren.

De dialoog in Nothing, Forever wordt gegenereerd door software van OpenAI, de ontwikkelaar van ChatGPT. Toch is er naast plagiaat nog een aantal manco’s aan het systeem waar het bedrijf aan kan sleutelen. Seinfeld komt dan wel uit de nineties, transfobische uitspraken kunnen nu écht niet meer.

AI-Seinfeld gecanceld door transfobische uitspraken

Elke aflevering van Seinfeld begon vroeger steevast met een stand-up comedy routine van Jerry, het gelijknamige hoofdpersonage van de serie. Maar tijdens het gepersifleerde AI-stuk van Nothing, Forever probeert zijn robot-versie de lachspieren van een kunstmatig publiek te trainen. Maar zowel in de ogen van het virtuele als het levensechte publiek gaat hij volledig de mist in.

“Ik denk erover om een stukje te doen over hoe transgender zijn eigenlijk een mentale ziekte is. Of hoe alle liberalen stiekem homo zijn en hun wil aan iedereen willen opleggen. Of iets over hoe transgenders de samenleving verpesten. Maar niemand lacht, dus ik stop ermee. Bedankt voor je komst vanavond. Tot de volgende keer. Waar is iedereen gebleven?”, vraagt AI-Jerry zich nog af.

Nou, iedereen bevindt zich al een tijdje in de 21e eeuw, Jerry. Voor Twitch waren de uitspraken in ieder geval voldoende voor een opschorting van het kanaal, cabaret of niet. De makers van de kunstmatig gegenereerde serie zijn in beroep gegaan tegen de beslissing. Maar voorlopig verdwijnen de robotversie van Jerry Seinfeld en de AI-sitcom Nothing, Forever twee weken lang van het streamingplatform. Bekijk de ‘echte’ serie op Netflix. Of lees meer over waarom ChatGPT tot de grootste geopolitieke dreigingen van 2023 behoort.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.