Stijn Kuster
Stijn Kuster Eten & Drinken 4 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

5 fruitsoorten die je verrassend genoeg mét schil kunt eten

Van jongs af aan leren we om twee stuks fruit per dag te eten. Voordat je een vitaminebom opeet, moet je deze eerst wassen of de schil eraf pellen. Althans, dat laatste denk je vaak ten onrechte. Deze vijf fruitsoorten kun je in zijn geheel opeten, scheelt een hoop gedoe én food waste.

Hoewel je de schil van veel fruitsoorten kan eten, en dit soms zelfs gezonder is, kan de smaak erg veranderen. De schil opeten is geen must, genoeg vitamines binnenkrijgen via fruit en groentes wel. Wanneer je een vrucht met schil eet, vergeet ‘m dan niet goed te wassen!

Fruitsoorten om vanaf nu mét schil te eten

Wel eens een harige kiwi met schil en al opgegeten? Kan gewoon. En je kunt je omgeving ook verrassen door een banaan met schil en al op te eten. Nogmaals: voor je gezondheid kun je het laten.

1. Banaan

Als je aan fruit denkt dat je moet pellen, denk je waarschijnlijk het eerst aan een banaan. Zelfs apen weten hoe je de vrucht moet pellen.

Banaan, met schil, fruitsoorten, fruit
(Afbeelding: Unsplash)

Hoewel de schil bitter smaakt en rubberig in je mond voelt, zit die vol met vitamine B6, B12, magnesium en kalium. In Azië is het een stuk gebruikelijker om de schillen te eten. Ze worden vaak gebruikt om mee te koken. Tip: bovenste steeltje eraf halen.

2. Kaki (Sharonfruit)

In Azië is de vrucht kaki erg populair. China produceerde in 2018 bijna 3,1 miljoen ton van de vrucht. In verhouding: tweede producent Spanje verbouwde nog geen 500.000 ton aan kaki’s.

(Afbeelding: Unsplash)

Hoewel Kaki vaak uitgelepeld wordt, als een soort kiwi, kun je ook de schil prima eten. Veel gezondheidsvoordelen zitten er niet aan het eten van de dunne schil. Belangrijk is dat de kaki goed rijp is.

Als de vrucht nog niet rijp is, bevat die tannine (looizuur). Dit is in grote hoeveelheden giftig. Daarbij smaakt een niet rijpe kaki een stuk minder lekker dan de rijpe vrucht.

3. Kiwi

Een harige schil, veel mensen zullen het niet echt lekker vinden. Toch kun je een kiwi met huid en haar opeten.

Banaan, met schil, fruitsoorten, fruit
(Afbeelding: Unsplash)

Er zitten zelfs vezels en vitaminen in de schil, al is dit in verhouding tot de rest van de vrucht verwaarloosbaar. Hoe je de kiwi ook eet, dit fruit is sowieso gezond.

4. Sinaasappel

Sinaasappelschillen worden vaak als garnering gebruikt over een gerecht, maar je kunt ze ook prima eten. Ook de schil bevat vitamine C en antioxidanten.

Banaan, met schil, fruitsoorten, fruit
(Afbeelding: Unsplash)

Naast eten, kun je er een kopje thee zetten of olie van maken. In China wordt al duizenden jaren sinaasappelschil gebruikt als bloeddrukverlager. Het zou werken tegen klachten van depressie en stress.

5. Citroen (en limoen)

Voor citroen geldt eigenlijk hetzelfde. De schil wordt vaak in geraspte vorm bij gerechten gebruikt, niet wetende dat die rijk is aan vitamine C, B6, antioxidanten en vezels. Echt lekker is het niet, maar in een shake kan je het gele omhulsel prima blenden.

(Afbeelding: Unsplash)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.