Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's 6 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Drie 4×4 occasions onder de 2.000 euro om de sneeuw mee te trotseren

Sneeuw, eindelijk. Om in winterse sferen te blijven, lichten we betaalbare 4×4 auto’s uit, die jou ook met een glad wegdek veilig naar je bestemming brengen.

Winterbanden vormen de basis van een veilige winterse rit, maar echt controle in de sneeuw heb je pas met vierwielaandrijving. Drie 4×4 beesten onder de 2.000 euro.

1.Subaru Legacy AWD 4×4

Zeg je vierwielaandrijving, dan zeg je Subaru. Het merk staat bekend om zijn legendarische rally-races en serieuze 4×4 auto’s. Wij vonden een 125 pk sterke Subaru Legacy uit 2004 met 214.536 kilometer op de teller. Met dakrails, trekhaak, elektrische buitenspiegels en natuurlijk vierwielaandrijving is dit een ideale auto voor in de sneeuw.

Subaru Legacy 4x4
Subaru staat bekend om zijn 4×4-systemen uit de rallyracerij (Afbeelding: Wheelsage)

Houd wel rekening met de hoge gebruikskosten van zo’n Subaru. Met 1.410 kilo is de wegenbelasting aan de hoge kant en met een gemiddeld verbruik van 9,6 L/100 km is de Japanner niet echt zuinig. Hij staat te koop voor 2.000 euro, maar daar krijg je nog wel wat van af.

2.Audi A4 Avant Quattro

Met een 2.5 liter zescilinder motor met 179 pk zou je verwachten dat deze Audi A4 minder zuinig is dan de Subaru, maar niets is minder waar. Met een gemiddeld verbruik van 8,7 l/ 100 km is de A4 net iets zuiniger. Dit komt doordat de auto op diesel loopt. De wegenbelasting zal dus een stuk hoger uitvallen, helemaal omdat de wagen ook nog eens 1.655 kilo weegt.

Audi A4 B6 4x4
Deze Audi A4 Avant is van de B6-generatie (Afbeelding: Wheelsage)

De maandlasten liggen dus hoog, maar het plezier is groot. Voor nog geen 2.000 euro rij je een Audi met een dikke zescilinder. Deze heeft weliswaar meer dan drie ton ervaring, maar beschikt wel over volledige onderhoudshistorie en heeft in zeventien jaar tijd slechts twee eigenaren gehad.

Met cruise control, xenon verlichting, traction control en een elektronisch stabiliteitssysteem is de Audi A4 Avant Quattro zeer geschikt voor winterse omstandigheden.

3.Daihatsu Terios 4×4

Van een heel ander kaliber is de Daihatsu Terios. De blits maak je niet met deze auto, maar met sneeuw kan dit model erg goed overweg. Zijn 1.3 benzinemotor levert slechts 83 pk. Zijn lage gewicht van 1.050 kilo maakt dit lage vermogen ook niet goed. De Japanner doet er maar liefst 19 seconden over om van 0 naar 100 op te trekken. Maar het model beschikt wel over vierwielaandrijving. Wellicht win je de komende week dus toch een stoplichtsprintje in deze bak.

4x4 Daihatsu Terios
De Daihatsu Terios is een lichtgewicht terreinwagentje met vierwielaandrijving. (Afbeelding: Wheelsage)

Wij vonden dit model voor 1.999 euro met nog geen 165.000 km op de teller. Zowel de gebruiks- als verbruikskosten zijn vriendelijker dan bij de andere twee modellen. Al is 8.7 l/100 km (gemiddeld) niet echt zuinig voor een 1.3 liter motor.

3 kwalitatief sterke tweedehands auto’s die je voor een prikkie kunt kopen

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.