Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 2 aug 2023
Leestijd: 4 minuten

Frank heeft meer dan 2000 paar sneakers: ‘Als iets je passie is, hoef je alleen maar te beginnen’

Hij gebruikte het geld dat hij voor zijn 12e verjaardag kreeg voor zijn allereerste paar Nike Air Max. Inmiddels runt Frank Klerks het grootste exclusieve sneakerplatform van Europa. Frank vertelt zijn verhaal in een serie die we samen met ING maken over beginnen met iets nieuws.

“Het voelt nog steeds net zo goed als toen ik begon. Alleen nu maak ik er ook anderen blij mee”, begint Frank.

“Mijn moeder voedde 4 zoons op “Aangezien we voortdurend dingen sloopten en aan het voetballen waren, liepen wij altijd op bergschoenen. Zo’n degelijk paar dat niet kapot kon. In de zomer werden ze omgewisseld voor al net zo degelijke sandalen. Ik wilde heel graag sneakers. Toen ik 12 werd, kon ik dus niet wachten om van mijn verjaardagsgeld een paar Nike Air Max te kopen. De Nike Air Max 90 Red Safari, om precies te zijn.”

Zo tof was dat toen overigens nog helemaal niet, volgens Frank. “Kids van mijn school droegen andere merken. Maar ik vond die Nikies fantastisch. Dat ene paar smaakte naar meer.”

Eman van Doorn

Sneakers met hondenharen

Tijdens de jacht op steeds een unieker model kwam Frank regelmatig sneakers tegen die niet zijn maat waren. “Of ik vond een paar toffe sneakers, maar niet in de juiste conditie. Toch kocht ik ze dan – anderhalve maat te groot, onder de hondenharen of versleten – omdat ik wist: als je iets zó graag wil hebben, dan moet je concessies doen. En als je een jaar later wel dat perfecte paar tegenkomt, kun je deze weer verkopen. Dagelijks kopen en verkopen werd dus ook een kwestie van zorgen dat je de juiste ruilwaar hebt.”

Zijn uit de klauwen gewassen hobby kon immers alleen worden bekostigd door andere paren uit zijn collectie weer te verkopen. En zo groeide zijn verzameling – van twee paar per jaar, naar twee paar per maand, naar twee paar per week.

Exclusieve sneakers

“Al snel stond mijn kamer en de hal in de woning van mijn moeder vol”, vervolgt Frank. “Maar mijn broer verzamelde reptielen, dus mijn moeder was wel wat gewend. Ze vond het wel amusant. Toen ik op kamers ging, verhuisde ik twee kasten vol sneakers mee, meer ruimte had ik niet. Die hal heeft nog heel lang volgestaan met sneakerdozen.”

“Kopen en verkopen, zo begon het allemaal – en dat is wat ik nog steeds doe. Alleen heeft mijn online platform Outsole, dat ik samen met vrienden run, inmiddels wereldwijd het grootste aanbod in Nike Air Max 1, met duizenden bezoekers per dag. Bij ons vind je hele exclusieve sneakers die je bijna nergens anders vindt.”

Zolderkamerhobby

Eigenlijk zijn ze meer een museum dan een webshop, zegt Frank weleens. “Het voelt nog steeds als een uit de hand gelopen zolderkamerhobby. Terwijl we natuurlijk een serieus bedrijf zijn. Dat is een bewuste keuze geweest met een jarenlange aanloop.”

Frank wilde naar eigen zeggen niet ‘een soort Al Bundy worden, met alleen maar schoenen’. “Mijn droom was een webshop te beginnen voor de meest exclusieve sneakers. En dus ging ik naar de KvK voor inzichten over de verzamelmarkt, ploos uit hoe je een webshop maakt, deed een master Bedrijfskunde. Avonden lang heb ik me stukgebeten in belastingen, marketing en strategie.”

Eman van Doorn

Beetje pijn

Terwijl Frank aan het vertellen is, wordt er aangebeld. Een stel komt een paar exclusieve sneakers passen. “Zijn vriendin had ze als verrassing uitgezocht”, legt Frank later uit. “Ze pasten perfect en hij was er superblij mee. Dat is het allerleukste aan mijn werk. Anderen blij maken. Soms doet het een beetje pijn als een uniek paar sneakers wordt verkocht, maar een blije klant maakt alles goed. En inmiddels is mijn netwerk zo groot dat ik weet: als ik het echt wil, vind ik dat paar ooit weer opnieuw. Ook die holy grails van elke verzamelaar.”

Met een eigen kantoorpand, een eigen team, tienduizenden tevreden klanten en altijd meer dan 2000 paar sneakers online, heeft Frank weinig te klagen. “Weet je wat het is? Een bedrijf opzetten, heeft geen zin als je er geen gevoel bij hebt. Dan is het een kansloze missie. Maar als het je passie is, hoef je alleen maar te beginnen. De rest komt vanzelf.”

BEGINNEN IS HELEMAAL HET EINDE

Frank wist met hard werken van zijn hobby een goedlopend bedrijf te maken. Dat begon allemaal met dat allereerste paar Nike Air Max. Nu beginnen met iets waar je later profijt van hebt: zo eenvoudig kan het dus zijn. Dat geldt ook voor beleggen. ING maakt het je makkelijk om daarmee te beginnen via ING Eenvoudig Beleggen. Naast sparen vergroot je je kansen om je geld te laten groeien, zonder dat het je veel tijd of moeite hoeft te kosten. Je hoeft alleen maar te beginnen, net als Frank!

Kijk hier voor meer informatie

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt jouw inleg of een deel hiervan verliezen.

In samenwerking net ING

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.