Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 15 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Zoveel salaris lever je in als je een dag minder gaat werken

Waar vroeger carrière maken het ideaal was, speelt nu vrije tijd een steeds belangrijkere rol. En daar leveren veel mensen graag een dag voor in. Maar wat betekent het voor je salaris, om een dag minder te werken?

Zeker millennials zijn in Nederland groot fan van een parttime werkweek. Een week van 40 uur? Dat klinkt voor velen als een nachtmerrie. Toch hangt er een prijskaartje aan die vrije dagen.

Inkomen of vrije tijd?

Natuurlijk is het persoonsafhankelijk hoeveel je vrije tijd waard is. Maar het is niet ongebruikelijk dat het financiële plaatje meeweegt met de beslissing om misschien parttime te gaan werken. Toch kan het nog best ingewikkeld zijn om erachter te komen hoeveel salaris je nu precies moet inleveren als je besluit een dag te minderen. Daar heeft het Nibud een handige rekentool voor ontwikkeld, zodat jij een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Allereerst is je salaris natuurlijk bepalend voor het bedrag dat je zult inleveren als je uren inlevert. In dit artikel gaan we uit van een modaal inkomen van zo’n 40.000 euro in 2023 en een werkweek van 40 uur die wordt teruggedrongen naar 32 uur.

Minder salaris

Met een jaarinkomen van zo’n 40.000 bruto inclusief vakantiegeld moet Jan Modaal het doen. Mits hij een fulltime dienstverband heeft. Maandelijks komt dat neer op een bruto inkomen van ongeveer 3.080 euro, als het vakantiegeld niet per maand wordt uitbetaald. Netto kun je dan rekenen op een bedrag van 2.580 euro per maand. Schroef jij je contract terug van 40 naar 32 uur? Dan kost dat je netto een kleine 400 euro.

Bij een werkweek van 32 uur met een modaal salaris krijg je dan nog zo’n 2.200 euro per maand op je rekening gestort. Zou jij 380 euro per maand inleveren voor een extra vrije dag? Zelf berekenen wat een vrije dag voor je persoonlijke situatie kost? Gebruik dan deze WerkUrenBerekenaar.

Benieuwd in welke sectoren je het beste gemiddelde salaris kunt verwachten? Dat lees je via onderstaand artikel.

Het gemiddelde salaris in Nederland binnen de 10 beste sectoren

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.