Pim Jansen
Pim Jansen Geld & Carrière 7 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Zoveel Nederlanders staan rood en dat is zorgwekkend

We leven in het land met de beste levenskwaliteit, maar toch is er ook armoede in Nederland. En los van echte armoede zijn er veel geldproblemen. Zo staan opvallend veel Nederlanders standaard in het rood. De feiten en cijfers op een rij.

Veel Nederlanders staan dagelijks te bibberen bij de kassa of er wel genoeg geld op de rekening staat. Staat er wel genoeg geld op de bankrekening? Daarnaast stapelen de niet betaalde bankrekeningen zich op, waardoor geldproblemen nog groter worden. En het zijn niet alleen de lage inkomens die problemen hebben met rondkomen.

14 procent van de Nederlanders staat rood

Uit recent onderzoek van NIBUD, gehouden in Nederland onder mensen van 18 tot 75 jaar, blijkt dat 14 procent van de Nederlanders altijd of maandelijks rood staat. Dat betekent dat meer dat meer dan een op de tien volwassenen feitelijk meer geld uitgeven dan dat er binnenkomt.

Het algemene beeld uit het onderzoek is dat in 2022 veel Nederlandse huishoudens gebukt gaan onder de hoge vaste lasten en stijgende uitgaven. Niet alleen mensen met een uitkering of laag inkomen hebben moeite met rondkomen, ook hogere inkomens moeten beter op hun uitgaven letten om rond te kunnen komen.

Maar het meest zorgwekkend is de groeiende groep jongvolwassenen tot 35 jaar die geldproblemen ondervindt. Zij lijken het hardst getroffen te worden door de stijging van de vaste lasten. Een groot deel van de mensen met betalingsproblemen ontvangt ook hulp. Maar niet iedereen weet echter de weg naar de hulpverlening te vinden. Weet dat je als werkgever een NIBUD-coach kunt inschakelen als je dit soort problemen bij een van je werknemers detecteert. En mocht jezelf met geldproblemen zitten: check de Budgetcursus Omgaan met Geld.

42 procent van de huishoudens heeft geldproblemen

Als er veel Nederlanders rood staan, betekent dat natuurlijk ook dat veel huishoudens simpelweg niet rondkomen. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 42% van de huishoudens in Nederland in 2022 te maken gehad met één of meer betalingsproblemen.

Niet voor niets wordt er in Nederland door organisaties hard gewerkt. Zo is er door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) onderzoek gedaan naar wat er nodig is voor het vaststellen van een nieuwe armoedegrens. Doel: afbakening van armoede in Nederland. Lees hier meer.

Simpele manieren om geld te besparen

Nooit meer rood staan en klaar met geldproblemen? Check deze 11 simpele manieren om dagelijks geld te besparen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.