Martyn de Jong
Martyn de Jong Eten & Drinken 8 mei 2015
Leestijd: 3 minuten

Zo leer je in 4 stappen rode wijn drinken

Rode wijn heeft een verworven smaak, die bij de eerste paar ontmoetingen niet door iedereen als ‘lekker’ wordt ervaren.  Waarschijnlijk heb je, op aanraden van mensen in jouw omgeving, al meerdere pogingen ondernomen om rode wijn te leren drinken; maar tot nog toe zonder succes. Geen probleem, niets aan de hand. Het enige wat jij hoeft te doen is het volgende:

Begin met fatsoenlijke kwaliteit

Indien je nieuw bent met het drinken van (rode) wijn, zal het niet meehelpen om die ene fles van € 2,49 onderuit het schap te kopen. Deze kwaliteit, of eerder het gebrek aan, zul je zeker kunnen proeven. Wat zonde is, aangezien dit de nasmaak is die je zult herinneren. Neem daarom bij voorkeur wijn uit een iets hogere prijsklasse, waarmee je meer verzekerd bent van een mooie, verfijnde smaken.

Combineer wijn met goed eten

Ook liefde voor rode wijn kan via de maag gaan. Door de juiste gerechten te combineren met een wijntje, zul je merken dat deze elkaar perfect kunnen complementeren. Probeer bij voorkeur iets klaar te maken waar je al dol op bent, zoals Pizza, Lasagne of een fatsoenlijk stuk vlees.

[RELATED_ARTICLE article_id=”186761″]

Hierdoor zullen je hersenen positieve associaties ontwikkelen in combinatie met de wijnsmaak. Aan de hand van het volgende overzicht kun je één of meerdere ingrediënten kiezen om jouw wijnbeleving compleet te maken.

Begin met makkelijke wijnsoorten

Wijn draait allemaal om persoonlijke voorkeuren van smaak en texutuur. Wat kan bijdragen om een wijn toegankelijk te houden, is een soort kiezen met de juiste hoeveelheid tannine. Dit stofje bepaalt de hoe makkelijk of moeilijk een wijnsoort te drinken is. De smaak van tannine kan als bitter worden omschreven, en zorgt voor die droge smaak in de mond. Kies in het begin daarom liever een wijnsoort met lage tannineniveaus.

Pinot Noir is één van de beste wijnen om mee te beginnen. De smaken zijn fruitig en komen zacht binnen, waardoor je een goede eerste indruk krijgt van de complexiteit die rode wijn kan hebben. Je zult merken dat Pinot Noir een fijne zuurgraad heeft die jouw smaakpapillen niet zal overweldigen. Daarnaast zul je ontdekken dat deze wijnsoort erg goed samengaat met verschillende gerechten.

Merlot is een andere goede keus, waarmee je een fruitige, pittige smaak binnenkrijgt. Toch is het ook een volle, veelzijdige, maar inschikkelijke wijn. Dit maakt de Merlot een uitstekende keuze voor de beginnende wijndrinker.

Lastigere keuzes zijn bijvoorbeeld de Cabernet Sauvignon of Shiraz. Dit zijn veel intensere smaken, waar de meeste mensen in het begin echt aan moeten wennen. Hierdoor absoluut aanraders om geproefd te hebben, maar stukken minder toegankelijk voor de eerste kennismaking.

Kies er één en ga gerust overboord

Wanneer je een wijn hebt ontdekt die past binnen jouw smaakvoorkeuren, heb je hiermee jouw toegangswijn gevonden en kun je op avontuur gaan. Dat wil zeggen: een avond goed (door)drinken en proeven. De beste tip om rood te leren drinken, is om binnen één avond meerdere glazen of zelfs een hele fles leeg te drinken. Je zult merken dat naarmate de avond vordert, je steeds meer smaken ontdekt en meer waardering gaat ontikkelen voor rode wijn. Het klinkt misschien wat onorthodox, maar het werkt écht. Gegarandeerd. Rode wijn kan heftig inslaan, dus houd jezelf wel een beetje in de gaten en zorg dat je vervoer naar huis hebt geregeld.

[RELATED_ARTICLE article_id=”193893″]

Al met al draagt alles wat je proeft, lekker of niet lekker, bij aan jouw ervaring. Met elke slok weet je meer en meer over wat jij wel/niet kunt waarderen. Je zult merken dat smaken die je eerst niet lekker vond, later als ‘waanzinnig’ worden ervaren. Dat is het mooie aan rode wijn, je kunt je hele leven lang blijven doorontdekken. Dit was slechts het begin…

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.