Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 24 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Het wagenpark van Johan Cruijff: deze auto’s reed nummer 14

Johan Cruijff staat vooral bekend als de beste voetballer die Nederland ooit gekend heeft. Maar buiten zijn werk om had hij ook andere hobby’s, auto’s bijvoorbeeld. We blikken terug op het wagenpark van nummer 14, dat alleen al cool is vanwege de 70’s foto’s.

Johan Cruijff heeft alle auto’s in dit lijstje in bezit gehad, maar niet allemaal gelijktijdig. Hoewel hij eigenlijk altijd meerdere auto’s in zijn garage had staan, wisselde hij ook nog wel eens van model.

Het wagenpark van Johan Cruijff

Johan Cruijff kocht niet alle auto’s zelf, sommige bolides in zijn wagenpark kreeg hij van merken of importeurs. Een van de voordelen van een wereldberoemd voetballer zijn.

1. Citroen SM en CX

De bekendste auto die Johan Cruijff in zijn wagenpark had, is een Citroën SM. Het stuk Franse – en Nederlandse – geschiedenis werd vorig jaar nog aangeboden voor net geen 50.000 euro.

citroën sm, johan cruijff, auto's, wagenpark
Johan Cruijff voor zijn Citroën SM in 1972 (Afbeelding: ANP)

De koper kreeg voor dit geld een originele SM met een 170 pk V6 die gebouwd is door Maserati. In ongeveer 8 seconden sprint het model van 0 naar 100 kilometer per uur. De topsnelheid bedraagt 220 kilometer per uur.

Johan Cruijff, wagenpark, auto's, auto
Niet de Citroën CX maar een model dat er op lijkt. (Afbeelding: Wheelsage)

Na zijn SM maakte ook een Citroën CX deel uit van zijn wagenpark. Welke versie de voetballer had, is onduidelijk.

2. Datsun 240Z

In 1972 stond Johan Cruijff op de cover van Autovisie met zijn Datsun 240Z. Hij reed met de Japanner zo’n 30.000 kilometer per jaar.

Johan Cruijff, wagenpark, auto's, auto
De Datsun 240 Z uit zijn wagenpark (Afbeelding: Autovisie)

Onder de motorkap van de coupé ligt een 150 pk zescilinder met een slagvolume van 2,4 liter. Van 0 naar 60 mijl per uur (97 kilometer per uur) sprint de bolide in 8 seconden. Daar kunnen nog steeds heel wat auto’s niet tegenop. Het versnellen stopt pas bij 201 kilometer per uur.

3. Porsche 911

Johan Cruijff ontving van Ben Pon een gloednieuwe Porsche 912. Dit is een lichtere en goedkopere versie van de 911.

Ben Pon schenkt Porsche aan de Ajax speler Johan Cruijff, auto's, wagenpark
Ben Pon schenkt de Porsche 911 aanJohan Cruijff, 1968 (Afbeelding: ANP)

Achter de voorstoelen ligt een viercilinder met een slagvolume van 1,6 of 2 liter. Naar verluidt kreeg Johan Cruijff de krachtigste variant. Het motorblok levert 90 pk. Hiermee sprint de oldtimer van 0 naar 100 kilometer per uur in 13,5 seconden. De topsnelheid ligt op 185 kilometer per uur.

4. Alfa Romeo Giulia GTC

Minstens zo stijlvol als de Porsche 911: een Alfa Romeo Giulia GTC. De prachtige Italiaan maakte ook deel uit van het wagenpark van Johan Cruijff.

Onder de motorkap van deze klassieker ligt ook een viercilinder, in dit geval met een slagvolume van 1,6 liter. De krachtbron is goed voor 106 pk. Van 0 naar 100 sprint de cabriolet in 10,8 seconden. De topsnelheid bedraagt 180 kilometer per uur.

5. Austin-Healey Sprite, Austin 7 en Austin Glider

Een andere cabriolet die de voetballer in zijn bezit had, is een Austin-Healey Sprite. Welke uitvoering Johan Cruijff had, is onbekend. Ook zijn er geen foto’s van hem met de auto.

Austin-Healey 100M. Lijkt enigszins op de auto die Johan Cruijff had.

Ook van de Austin 7 (zijn eerste auto) en Austin Glider, is geen bewijs. Al zei hij zelf in het interview met Autovisie dat hij deze auto’s in zijn wagenpark had.

6. Audi A6 Sedan C6

In zijn latere jaren reed Johan Cruijff verschillende moderne auto’s, waaronder een Audi A6 Sedan C6.

Audi A6 Sedan C6, johan cruijff, wagenpark, auto's
Johan Cruijff in zijn Audi, vlak voor de fluwelen revolutie bij Ajax (Afbeelding: ANP)

We missen vast een paar modellen. Mail ons gerust als we een auto over het hoofd hebben gezien.

De auto’s van Lionel Messi

Ook hedendaagse voetballers kunnen mooie auto’s rijden. Zo heeft Lionel Messi een flink wagenpark opgebouwd. Klik hier voor een kijkje in zijn garage.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.