Martyn de Jong
Martyn de Jong Eten & Drinken 12 jun 2016
Leestijd: 3 minuten

Verantwoord junk food voor na je workout

Goed nieuws voor alle sporters die moeite hebben om hun snoepgevoelens te onderdrukken. Onderzoek heeft aangetoond dat het eten van junk food nét zo goed is voor jouw herstel als peperdure sportsupplementen.

Junk food voor na je workout

Natuurlijk wil dat niet zeggen dat je na je workout rechtstreeks naar de KFC moet gaan om een family bucket naar binnen te werken. Wat er in jouw voeding zit, weegt uiteraard nog steeds mee. Echter, of die juiste verhouding koolhydraten, eiwitten en vetten nu uit een supplement of een doorgaans ‘ongezonde’ snack komen, lijkt weinig verschil te maken. Fleur daarom jouw voedingsschema met één van de volgende alternatieven en geniet zonder een al te groot schuldgevoel van je junk food.

Roomijs

Wanneer je bezweet thuiskomt na een intense training, is een ijskoud bakje roomijs een oase van verkoeling en een goede snack: de suikers hierin zorgen voor een insulinepiek die jouw herstel helpt bevorderen én het bevat nog enkele eiwitten ook.

Portie: 1 Bol (75gr), Calorieën: 193, Vet: 12.4g, Koolhydraten: 17.6g, Eiwit: 2.9g

Zoete ontbijtgranen

Over het algemeen doen producten als Coco Pops weinig goeds voor jouw gezondheid; post-workouts daargelaten. Hierbij draait het namelijk om zo snel mogelijk eenvoudige suikers naar binnen te werken. Een bakje zoete cereals naar keuze met wat melk/kwark is hierdoor een perfecte optie voor na jouw training.

Coco Pops – Portie: 35 g, Calorieën: 137, Vet: 1g, Koolhydraten: 30g, Eiwit: 2g
Cornflakes – Portie: 30 g, Calorieën: 110, Vet: 0g, Koolhydraten: 26g, Eiwit: 2g
Cruesli – Portie: 40 gram, Calorieën: 209, Vet: 6g, Koolhydraten: 26g, Eiwit: 8g
Melk (halfvol) – Portie: 100 ml, Calorieën: 46, Vet: 1.5g, Koolhydraten: 4.8g, Eiwit: 3.4g

Pindakaas en Jam

Deze typisch Amerikaanse snack voorziet in alles wat jouw lichaam nodig heeft na een training. Vetten en koolhydraten ten overvloede en het is nog lekker ook. Een gemiddelde boterham bevat ongeveer 40 koolhydraten, wat genoeg is om jouw spiervoorraden weer mee aan te vullen.

Pindakaas – Portie: 15 g, Calorieën: 98, Vet: 8.3g, Koolhydraten: 2.3g, Eiwit: 3g
Jam – Portie: 1 el (15 ml), Calorieën: 38, Vet: 0g, Koolhydraten: 9g, Eiwit: 0 g
Brood – Portie: 1 snee, Calorieën: 77, Vet: 1.1g, Koolhydraten: 13.7g, Eiwit: 2.1g

Chocolademelk

Een flink glas chocomel voorziet niet alleen jouw lichaam van essentiële voedingsstoffen, maar geeft ook jouw geest een lekkere, frisse boost. Dit drankje lijkt een volledig onverantwoord choco-tussendoortje, terwijl dat in de praktijk wel meevalt. Vervang jouw eentonige shake daarom gerust eens door een glas chocomel en neem er gerust nog een koekje bij.

Portie: 100 ml, Calorieën: 76, Vet: 2g, Koolhydraten: 12g, Eiwit: 3.5g

 Hamburger

De grote baas onder de alternatieve post-workout foods is toch wel de hamburger. Een goede burger bevat letterlijk alles wat jij nodig hebt. Een fatsoenlijke portie eiwitten en vetten in het vlees, koolhydraten in het broodje en wie weet nog wat andere verdwaalde voedingsstoffen in de garnituur. De friet en mayonaise kun je beter skippen, aangezien dit enkel voor extra (onnodige) hoeveelheden zout, vet en koolhydraten zorgt. Maar op het fundament van een burger kun je zeker bouwen.

 Portie: 1 stuks, Calorieën: 336.1, Vet: 13.5g, Koolh-ydraten: 25.3g, Eiwit: 27.9g

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.