Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 16 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Tweedehands auto (ver)kopen? Dit is waar we het meeste op letten

Tweedehands auto’s zijn populairder dan ooit. Uit recent onderzoek* van verkoopsite AutoScout24 blijkt dat 64% van de ondervraagden het liefst een occasion koopt, terwijl slechts 20% liever een nieuwe auto koopt. Er kwamen echter ook een aantal andere dingen aan het licht.

Hoewel je bij een nieuwe auto alles zelf kunt bepalen, kan je door middel van internet honderdduizenden occasions vergelijken die exact aan jouw eisen voldoen. Je maakt gewoon een lijstje met wat jij belangrijk vindt en gaat daarop zoeken.

Motorvermogen niet heel belangrijk

Uit het onderzoek blijkt dat kopers de vraagprijs nog steeds het belangrijkst vinden, maar ook kilometerstand en staat van de tweedehands auto zijn van belang. Slechts 15% vindt de kleur belangrijk en 13% kijkt naar het motorvermogen.

Welke auto het uiteindelijk wordt, is bij de meesten afhankelijk van het imago van de auto. Daarnaast speelt ook omgeving een rol. Volgens het onderzoek wordt 42% beïnvloed door vrienden. Aanzienlijk meer dan door reclame (8,7%)

Occasions koopt men het liefst bij een autobedrijf

91% van de ondervraagde koopt het liefst een tweedehands auto bij een erkend autobedrijf. Toch denkt 53% voldoende kennis te hebben om een goede auto te kopen. 20% geeft aan wel eens een miskoop te hebben gedaan.

Een verkeerde aankoop is altijd vervelend en kan bij een auto voor veel kosten en ellende zorgen, helemaal net voor de zomervakantie. AutoScout24 laat weten dat er een forse stijging te zien is in het aantal autovakanties aankomende zomer en niemand wil met het gezin stranden op een snelweg in Zuid-Frankrijk.

Een tweedehands auto kopen

Zorg daarom altijd dat iemand met verstand van zaken de occasion bekijkt en laat eventueel de auto checken voordat je de hem koopt of een lange reis gaat maken. Wil je het toch helemaal zelf doen, dan kan internet een helpende hand bieden. Zo staan er tal van koopwijzers online die je kunnen helpen met de koop van een tweedehands auto.

Droom-occasion: scherp geprijsde Mazda MX-5 Cabriolet

Daarnaast is even snel een (tweedehands) auto kopen voor de vakantie wellicht niet zo’n goed idee. Zoals multimiljonair en doorgewinterd onderhandelaar Peter Gillis in een interview laat weten: “Neem de tijd. Als je een auto niet morgen al hoeft te rijden, kun je een goede deal maken.”

*Onderzoek uitgevoerd in mei 2021 via Marktpeiler onder 877 Nederlandse respondenten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.