Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Samenleving 3 jul 2024
Leestijd: 3 minuten

De 5 grootste bronnen van microplastics en zo ban je ze uit je leven

Niemand weet precies hoeveel schade microplastics aanrichten in ons lichaam, maar bij Manners weten we genoeg om ons er druk over te maken. Deze vijf bronnen van microplastics zijn gelukkig vrij makkelijk uit je leven te bannen.

Om de haverklap verschijnen er wetenschappelijke onderzoeken die de schadelijkheid van microplastics op de korrel nemen. De ene week vermoedt men dat ze een rol spelen in de vruchtbaarheidscrisis onder mannen, de andere week valt het toch weer mee. We weten het eenvoudigweg nog niet. Feit is dat we week in week uit een hele creditcard aan microplastics binnen werken.

Top 5 producten met microplastics

Microplastics zitten in zout, vis, water, groente en fruit. Nu is dat al geen sinecure zijn om allemaal te vermijden, maar het zit ook in bier. Duidelijk, microplastics zijn onvermijdelijk. Tegen wil en dank behoren we tot een generatie vol proefkonijnen die de schadelijkheid van microplastics aan den lijve zal ondervinden. Wél kunnen we alvast op de zaken vooruit lopen door de vijf grootste bronnen van microplastics bij het vuilnis te gooien.

1. Theezakjes

De grootste, meest verrassende en voor velen moeilijkst uit te bannen bron van microplastics zijn theezakjes. Hierin zit namelijk propyleen plastic verwerkt, zelfs al lijkt het alsof ze van papier zijn gemaakt. Zodra je er heet water bij giet, komen er vele miljoenen deeltjes aan microplastics vrij. Daarnaast vermoeden wetenschappers dat er ook andere schadelijke stoffen door je thee dwarrelen, zoals cadmium, barium en kwik. 

Gelukkig is het ook weer niet héél moeilijk om je af te sluiten van de nummer 1 bron van microplastics. Gewoon losse theeblaadjes kopen en in een metalen zeef doen. Is hip tegenwoordig.

2. Papieren bekers

Ook bij papieren bekertjes zou je verwachten dat je veilig bent voor microplastics, aangezien we ‘papier’ in de productnaam lezen. Wederom zit er helaas plastic verborgen in de structuur van het product. In het geval van de papieren bekers nog iets zichtbaarder dan bij de theezakjes, want je ziet het binnenin zitten als materiaal om het bekertje waterdicht te maken.

Gebruik in plaats daarvan een metalen drinkfles.

3. IJsklontjes

Op de derde plaats wederom een onverwacht, maar gelukkig makkelijk te vervangen product. De plastic containers waarin je ijsklontjes maakt zijn een broedplaats van microplastics. Het bevriezen van plastics zorgt ervoor dat de mini-deeltjes in het ijs terecht komen. Wat te doen? Een siliconen of stalen ijsklontjes-container kopen!

4. Magnetronmaaltijden

Best lekker, zo’n kilootje bami goreng uit de koelkast van de supermarkt. Helaas komen in deze én andere plastic magnetronmaaltijden 4 miljoen deeltjes microplastic per vierkante centimeter vrij zodra je ze in de magnetron verhit. Dit ontdekte een studie uit 2023 door onderzoekers van de Universiteit van Nebraska.

microplastics top 5 bronnen producten
Ook magetronmaaltijden zijn een bron van microplastics (Afbeelding: ANP)

Onder de microscoop veegden deze deeltjes bovendien de vloer aan met op kweek gezette niercellen. En allicht doen ze dat in je lichaam ook. Als je supermarkt-bami net zo lekker vindt als wij, kun je ervoor kiezen om het op een bord verwarmen in plaats van in de (zogenaamd) magnetron-vriendelijke verpakking. Of zelf koken, dat kan ook.

5.  Plastic snijplanken

Om af te sluiten wederom een eenvoudig te elimineren bron van microplastics. Plastic snijplanken. Eerder dit jaar maakten we al 1572 woorden vuil aan microplastic-vrije snijplanken, maar dat artikel werd door geen hond gelezen. Nu houden we het bij: weggooien en een houten plank kopen.

Zo, dat was de top 5 producten met microplastics. Waarschijnlijk zijn we op dit punt de spaarzame lezers die aan dit artikel begonnen al lang kwijt. Voor de verdwaalde ziel die hier nog steeds ronddoolt: dank voor je aandacht en het serieus nemen van deze onderschatte dreiging voor de gezondheid van je toekomstige ik.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.