Jana Witteman
Jana Witteman Gezondheid 10 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

De simpele routine die mensen met een druk leven gelukkig houdt

Waar de één lijkt de overstromen van energie, is de ander uitgeput na een vergadering van een half uur. Toch gebruiken de meest succesvolle mensen volgens psycholoog Sarah Sarkis een belangrijke methode om de energielevels op peil te houden. Ken jij deze oefening voor geluk al? Tikkie zweverig, maar we geloven de psycholoog die ervoor heeft gestudeerd. Baat het niet, dan schaadt het niet.

Of je nu oplaadt van een kamer vol met mensen of liever alleen een boek leest: deze methode werkt voor iedereen. Want waarom zou je wel een financiële begroting maken, maar niet de balans opmaken voor je eigen energielevels?

Het energiebudget

Oké, ter verheldering: het gaat hier niet over je gas- en elektriciteitsrekening. We hebben het over je persoonlijke energiebudget. Als het op geld aankomt, is het heel normaal om eens in de zoveel tijd de balans op te maken. Maar dat doen we eigenlijk nooit als het over onze eigen energielevels gaat. Terwijl juist je eigen energie – net als je bankrekening – ook niet onuitputtelijk is. Je energie kan opraken. Daarom is het zo belangrijk om er eens voor te gaan zitten en te kijken hoe het ervoor staat met je eigen energiebudget, stelt psycholoog Sarah Sarkis.

De energieverdeling voor meer geluk

Sarkis werkt in haar carrière als psycholoog met allerlei professionals uit verschillende werkomgevingen. De meest voorkomende oorzaak van een burn-out volgens haar? Slecht energie-management.

Je energie is eigenlijk net als geld, legt ze uit. Je kunt een flinke buffer opbouwen, maar je kunt ook in de schuld terecht komen. Doe je activiteiten of werkzaamheden die bevorderlijk zijn voor je energielevel, dan bouw je credits op. Ben je voornamelijk energie aan het verbruiken? Voor je het weet heb je een (energie)schuld opgebouwd. Hoe dieper je in de schulden terechtkomt, hoe lastiger het wordt daar weer uit te komen. Beter gezegd: heb je geen energie meer over? Dan trekt één week goede nachtrust je balans waarschijnlijk niet meteen recht.

De balans opmaken

Benieuwd hoe het ervoor staat met jouw energiebalans? Dan is het goed om – net als bij een financieel overzicht – na te gaan waar je je energie aan hebt uitgegeven. Categoriseer elke activiteit van de afgelopen drie dagen aan de ‘energiekredietkant’ of aan de ‘energieschuldkant’ van de balans. Heb je bijvoorbeeld lekker hardgelopen? Dikke kans dat dat de nodige dosis energie heeft opgeleverd. Stonden er tijdens je werkdag drie vergaderingen op de planning die voornamelijk energie van je hebben opgeslurpt? Die activiteiten mag je toeschrijven aan de energieschuldkant. Heb je jezelf meegenomen naar je favoriete boekenwinkel en daar even een uur gelezen? Zo’n activiteit hoort dan juist weer bij de energiekredietkant.

Is de lijst met activiteiten aan de energieschuldkant een stuk langer dan de energiekredietkant? Dan kun je er donder op zeggen dat je op termijn tegen een flinke energiedip aanloopt. Je bouwt een behoorlijke schuld op. Ben jij op zoek naar een gezonde balans? Dan is het hoog tijd om de lijst met activiteiten aan de energiekredietkant uit te breiden. Meer sporten, vaker naar buiten gaan en een rustig moment kiezen om weer eens een podcast te luisteren? Het zijn allemaal voorbeelden van activiteiten die je energiekrediet kunnen ophogen. Vergelijk het met meer financiële ruimte. Als de buffer groot genoeg is, dan kun je een tegenvaller makkelijk opvangen.

Vergeet het dieet: 10 nuchtere voedingstips volgens de wetenschap

Natuurlijk, niet iedereen krijgt energie van dezelfde activiteiten. Juist daarom is het belangrijk om voor jezelf de balans eerlijk op te maken. Even terugkijken naar de afgelopen dagen, bepalen wat je heeft leeggezogen en waar je van opleefde en probeer die laatste activiteiten vaker te integreren in je dagelijkse routines. Succes!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.