Pim Jansen
Pim Jansen Human Interest 28 sep 2018
Leestijd: 3 minuten

Seks op de werkvloer: het gebeurt vaker dan je denkt

De Nederlandse werkvloer is volgens een onderzoek een prima decor voor een hartstochtelijk seks avontuur met een opwindende collega. Dat dit verder gaat dan een onschuldige flirt is inmiddels duidelijk. Het gaat namelijk verder dan een welgemeende zoen bij het koffie-apparaat.

Als de uitkomsten kloppen, en wie zijn wij om daar aan te twijfelen, leidt het flirtgedrag meer dan eens tot een daadwerkelijke date en ook een one night stand is eerder regel dan uitzondering. In 30% van de gevallen is er geen sprake van een onschuldige verliefdheid en in 7% van de gevallen ontstaat er zelfs een waar huwelijk. De werkvloer fungeert dus steeds meer als datingplatform.

Flirten in de tijd van de baas

Of het nu komt omdat de gemiddelde Nederlander extreem efficiënt werkt weten we niet, maar blijkbaar heeft de gemiddelde werknemer tijd genoeg over om onder werktijd zijn of haar liefdesleven een flinke boost te geven. Onderzoeksbureau OnePoll onderzocht de mate waarin medewerkers onderling relaties aanknoopten en de resultaten waren spraakmakend. Maar liefst een op de twee werknemers gaf aan weleens een echte romance te hebben beleefd met een collega.

Voor het flirtgedrag op de werkvloer is echter een volkomen logische verklaring te vinden. Muel Kaptein, Professor of Business Ethics and Integrity Management aan de Erasmus Universiteit Rotterdam legt het als volgt uit: “Je werk is een soort huwelijksmarkt. Je werkt intensief samen, je ziet elkaar meer dan dat je de buren ziet. Je deelt een passie voor hetzelfde werkveld en op die manier leer je elkaar snel beter kennen.”

Liefdesrelaties op kantoor

Het kantoor blijkt een bijzondere aantrekkingskracht te hebben. In ruim 20% van de relaties tussen collegae is de werkvloer de ontmoetingsplek. Op een goede tweede plaats vinden we de bedrijfsfeestjes. Dat laatste is vrij logisch, in een ontspannen sfeer is het eenvoudiger om een gesprek aan te knopen en kunnen bestaande contacten eenvoudige verdiept worden. Het onderzoek laat echter een bijzondere situatie zien: in 30% van de gevallen wacht men netjes op het eindsignaal van de werkdag voordat men toeslaat. Ook dat laatste is te verklaren: men ziet liever niet dan andere collegae getuige zijn van de versierpogingen.

De werkomgeving stimuleert de fantasie

Dat mannen vaak aan seks denken blijkt te worden bevestigd door het onderzoek. Maar liefst 75% procent van de mannelijke respondenten geeft aan er wilde fantasieën op na te houden. De kans dat je als vrouw op het werk wordt gezien als lustobject is dus levensgroot aanwezig. Als een mannelijke collega dus even iets te lang naar je kijk, dan weet je nu waarom.

Het is nog steeds taboe

Laten we de dames echter niet vergeten, ook zij hebben zondige gedachtes over een mannelijke collega. Ruim 50% blijkt net zoveel te fantaseren als de mannen. Opvallend is dat men vaak fantaseert over een collega in een specifieke functie. Zo doet de alom bekende secretaresse het nog altijd goed in de fantasie van de man. Ruim 7% geeft schaamteloos toe erg gecharmeerd te zijn van de assistente van de baas. Diezelfde baas is daarnaast ook vaak het onderwerp van wellustige gedachten bij de vrouwelijke medewerker.

Zo blijkt dat het hebben van een vooraanstaande functie in een organisatie vaak aanleiding is voor lager geplaatste collegae om er over te fantaseren. Een relatie met een collega is overigens niet ideaal. Indien de relatie wordt verbroken is het zowel voor mannen als vrouwen lastig om op een collegiale manier met de ex weer om te gaan. Dit is overigens voor vrouwen lastiger dan voor mannen.

Trouble in paradise

Het is overigens een riskante operatie. Slechts een klein deel evolueert in een bestendige relatie. Dit heeft te maken met de hele situatie rondom het daten met een collega, het lijkt alsof er nog steeds een taboe op rust. Dat blijkt ook uit het feit dat het geheim moeten houden van de relatie of verhouding een groot obstakel is voor de meesten. Andere problemen met relaties op de werkvloer zijn bijvoorbeeld roddelende collegae en het trachten te weerstaan van de aantrekkingskracht van de collega in het geval van een ernstige verliefdheid. Er moet immers toch ook nog gewerkt worden.

Bron: Viking Direct

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.