Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 27 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Het gemiddelde salaris in de best betaalde sectoren van Nederland

Niet iedereen verdient hetzelfde als de kersvers verkozen Tweede Kamerleden. Toch zijn er genoeg andere sectoren waar ook een flink salaris wordt verdiend. Check hier welke sectoren dit jaar het best betaald werden.

Volgens de meest recente cijfers van Nationale Beroepengids doet Nederland het goed in vergelijking met andere Europese landen. Waar ook topsalarissen te verdienen zijn? In onder andere Scandinavië en Zwitserland.

Dat zien we overigens ook als we het Nederlands minimumloon vergelijken met andere Europese landen. Nederland staat namelijk op nummer 3. Alleen in Duitsland en Luxemburg ligt het minimumloon hoger.

Best betaalde sectoren in Nederland

Weg van het minimumloon en terug naar de topsalarissen. Welke sectoren kun je je pijlen het beste op richten als je vooral een hoog inkomen belangrijk vindt?

Om die vraag te beantwoorden, kijken we naar de tien sectoren met het hoogste gemiddelde jaarsalaris. De Nationale Beroepengids kijkt naar het bruto jaarsalaris, gemiddeld over de hele sector en houdt hierbij ook rekening met vakantiegeld.

Salaris per sector

Voornamelijk in de bankwereld kunnen de meeste medewerkers hun hart ophalen. In deze sector wordt namelijk het hoogste gemiddelde brutojaarsalaris betaald. Gemiddeld komt de financiële beloning in deze sector uit op een bedrag van bijna 67.000 euro op jaarbasis.

Ook in de juridische sector hoeven de meeste medewerkers zich geen zorgen te maken over het brood op de plank. Daar komt het gemiddeld salaris namelijk uit op ruim 63.000 euro per jaar. Daar kan Jan Modaal alleen maar van dromen.

Via onderstaande tabel vind je alle gemiddelde inkomens per sector.

Positie Sector Bruto jaarsalaris
1 Banken 66.977 euro
2 Juridisch 63.504 euro
3 Chemie, Olie & Energie 61.288 euro
4 Overheid & Semi-overheid 55.417 euro
5 Gezondheidszorg & Farmacie 55.145 euro
6 Finance 54.432 euro
7 Zakelijke Dienstverlening 51.775 euro
8 Marketing & Communicatie 51.192 euro
9 Onderzoek 50.829 euro
10 ICT 49.468 euro

Natuurlijk, het gaat om een gemiddeld inkomen. Hoe groter de uitschieters, des te groter de kans dat je in de genoemde sector niet direct op bovenstaand salaris hoeft te rekenen. Wordt er bijvoorbeeld alleen in de top van een sector flink verdiend, dan wil dat niet zeggen dat de gehele sector gebakken zit.

Goed om die informatie mee te nemen in je overwegingen, mocht je direct op het punt staan om je huidige baan vaarwel te zeggen.

Zoveel jaar minimumloon heb je nodig om miljardair te worden

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.