Alrik de Jong
Alrik de Jong Gezondheid 7 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

De ramadan is nobel, maar hoe gezond is vasten voor je hart?

De ramadan komt eraan. We skippen de verhalen over het hoe en waarom, die kort samengevat kunnen worden tot een nobele daad. Maar hoe gezond is vasten, en dan vooral voor mensen met problemen rond het hart?

Een interessante vraag, ook voor niet islamitische mensen, gezien intermittent fasting (periodiek vasten) steeds populairder wordt als manier om af te vallen. Een manier waar overigens fouten op de loer liggen. De ramadan is een stuk simpeler: een maand lang niet eten en drinken tussen zonsopgang en zonsondergang.

Hoe gezond is vasten voor je hart en vaten?

Maar hoe gezond is dat? Je leest steeds vaker berichten dat er risico’s aan kleven. Maar de wetenschap heeft nog onvoldoende antwoorden op de vraag welke risico’s mensen met hart- en vaatziekten lopen als ze gaan vasten. Dat stellen de het Erasmus MC en de Hartstichting. Met de ramadan op komst benadrukken ze dat patiënten die overwegen te gaan vasten er verstandig aan doen om hierover vooraf het gesprek aan te gaan met hun huisarts of cardioloog.

Veel moslims eten en drinken overdag niet tijdens de voor hen heilige maand. Voor zieken biedt de Koran diverse uitzonderingsgronden, bijvoorbeeld als er zorgen zijn dat iemand er zieker door zal worden, of als vasten het herstel in de weg staat.

Ramadan heilig, maar er zijn grenzen

“Voor moslims is het zorgen voor je lichaam een plicht. De risico’s negeren is dus geen goed idee”, legt de Haagse imam Feroz Hansildaar uit in een bericht van de Hartstichting. “Bespreek met je arts of je wel of niet mee kan doen, en als je niet mag vasten, bespreek dan welke andere mogelijkheden er zijn. Je kunt ook op een andere manier een bijdrage leveren.”

Vasten tussen zonsopkomst en zonsondergang kan in bepaalde gevallen het medicijngebruik verstoren. “Mensen die meedoen aan de ramadan, hebben een heel ander dagritme en ze drinken vaak ook minder”, leggen de organisaties uit. Cardioloog in opleiding Chahinda Ghossein van het Erasmus MC vult aan: “In combinatie met deze medicijnen kan dat ervoor zorgen dat die persoon uitgedroogd raakt en een groter risico heeft op een verstoorde nierfunctie en het ontwikkelen van ritmestoornissen.”

Voor iedereen die wil meedoen aan het vasten, heeft de Hartstichting tien tips op een rij gezet “voor een hartgezonde ramadan”. Zoals: drink voldoende water tussen zonsondergang en zonsopgang, beperk het aantal maaltijden in die uren tot maximaal drie, eet genoeg vezels en slaap voldoende. Oftewel, gebruik gezond verstand.

De ramadan duurt in 2024 van zondag 10 maart tot en met maandag 8 april.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.