Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 25 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Vergeet de R en R32, dit is de snelste Volkswagen Golf ooit

Het is inmiddels 20 jaar geleden dat Volkswagen de Golf R32 lanceerde. Ter ere van het 20-jarig bestaan van de R-reeks, komt Volkswagen op de proppen met de snelste Golf ooit: de R 20 Years.

Tot nog toe was de Golf 8 R met 320 pk de sterkste compacte middenklasser van het merk. Deze is nu verslagen door de speciale editie die 13 pk extra aan boord krijgt.

De snelste Volkswagen Golf ooit

De 2.0 liter viercilinder levert dus 330 pk en is daarmee de snelste productie-Golf ooit. De nul-naar-honderd-sprint legt de Duitser in 4,7 seconden af en de topsnelheid bedraagt 270 kilometer per uur. Hiermee is de sprint van 0 naar 100 kilometer per uur gelijk aan de ‘normale’ R, maar de topsnelheid ligt 20 kilometer per uur hoger.

Snelste Volkswagen Golf, R 20 years
(Afbeelding: Volkswagen)

Aan de buitenkant kan je de speciale editie herkennen aan het ‘20’-logo op de B-stijl en aan de blauwe spiegelkappen en accenten op de velgen en in de grille. In het interieur wijkt de versie af door gebruik van koolstofvezel.

(Afbeelding: Volkswagen)

Standaard wordt de snelste Volkswagen Golf ooit geleverd met het R-Performance-pakket. Dit is optioneel te bestellen voor de gewone Golf R. Hierdoor heb je verschillende rijmodi aan boord, waaronder een drift- en Nürburgring-stand. De één om met je vierwielaandrijving de banden op te roken, de ander om zo snel mogelijk over het asfalt te razen.

Geen gelimiteerde oplage

Hoewel je vaak ziet dat dit soort speciale edities in gelimiteerde oplage komen, beperkt Volkswagen enkel de productietijd van de Golf R 20 Years. Hij wordt naar verluidt slechts een paar jaar verkocht.

Volkswagen Golf R 20 Years niet voor Nederland

In Nederland komt de snelste Volkswagen Golf ooit niet op de prijslijst te staan. Wil je er toch één bemachtigen, dan zal je ‘m over de grens moeten bestellen. Wat de prijzen zijn laat de fabrikant nog niet weten. Een Golf 8 R kost al meer dan 65 mille (in Nederland), de 20 Years zal nog duurder zijn.

Snelste Volkswagen Golf, R 20 years
(Afbeelding: Volkswagen)
Snelste Volkswagen Golf, R 20 years
(Afbeelding: Volkswagen)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.