Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Geld & Carrière 9 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Van Prins Carnaval tot Prins Pils: zoveel kost Carnaval 2024

Het jaar is net begonnen, maar we hebben al genoeg teleurstellingen te verwerken gekregen. Geen Elfstedentocht, goede voornemens weer niet volgehouden, Dry January halverwege afgeblazen en ook niet uitgeroepen tot Prins Carnaval. Alhoewel, om dat laatste zijn we niet heel rouwig.

Dit weekend barst onder de grote rivieren het grootste feest van het jaar los: carnaval. Het is de enige gelegenheid waarbij het sociaal geaccepteerd is om voor 10 uur ‘s ochtends een biertje open te trekken. Voor sommige mensen is carnaval echter veel meer dan dat.

Prins Carnaval zijn betekent prestige, aandacht en voor drie dagen de belangrijkste man (of heel soms de belangrijkste vrouw) van de stad zijn. Hiervoor tonen prinsen zich bereid om omvangrijke financiële lasten te dragen. In dit artikel lees je hoeveel het kost om Prins Carnaval te zijn, én hoe hoog de schade is als je alleen geïnteresseerd bent in (‘s ochtends dan wel op andere tijdstippen) bier drinken.

Hoe word je Prins Carnaval?

Prins Carnaval word je zoals je president van China of baas van de maffia wordt. Eerst sluit je je aan bij de Partij (in dit geval de Carnavalsvereniging van je stad of dorp). Vervolgens probeer je steeds een treetje hoger te klimmen in de organisatie. Dit doe je door positief op te vallen bij een bestuur van oude, machtige mannen.

Carnaval 2024
(Bron: ANP)

Je kunt meewerken aan de praalwagen, langs de deuren collecteren om de verenigingskas te spekken of gewoon overal het hoogste woord voeren. Profileer je jezelf genoeg? Dan kan het bestuur (na een uiterst ondoorzichtig en ondemocratisch proces) besluiten om van jou de nieuwe Prins Carnaval te maken.

Hoeveel betaalt Prins Carnaval?

Prins Carnaval komt doorgaans uit welvarende kringen en is niet beroerd om zelf een deel van de kosten te dragen. Het verschilt heel erg per plaats hoeveel een prins betaalt. De Gelderlander rekende enkele jaren geleden uit dat een gemiddelde Prins Carnaval in Gelderland 1.698 euro kwijt was en 18,5 glazen bier per dag dronk (van dat laatste zijn we meer onder de indruk dan het eerste). In 2024 zullen de kosten, gezien de inflatie van de laatste jaren, alleen maar meer zijn.

Omroep Brabant schat de kosten van een prins in Brabant in op 3.000 euro. Volgens de omroep verschillen de bedragen van 200 euro tot een uitschieter van 10.000 euro.

Carnaval 2024
Om de kosten van Carnaval 2024 te drukken, kun je natuurlijk ook je eigen eten meenemen. (Bron: ANP)

In het Limburgse dorp van ondergetekende gold dat Prins Carnaval gedurende de hele Vastelaovend het bier en eten van zijn Raad van Elf betaalde. Gezien de imposante drinklust die zij ongetwijfeld aan de dag legden, zal ook dit al snel een bedrag van vier cijfers zijn geweest.

Daarnaast ging de carnavalsvereniging bij ons in het dorp met de pet de deuren rond. Ik kan me herinneren dat mijn moeder voor iedereen die kwam collecteren een muntje van 50 cent bij de deur had liggen, behalve voor de Carnavalsvereniging. ‘Die zoepe det allein mer op’, zei ze als ik vroeg waarom.

De prijs van bier per gemeente

Voor iedereen die niet de ambitie heeft om Prins Carnaval te worden, maar die gewoon gezellig een paar pilsje wil drinken, zocht Omroep Brabant uit wat de bierprijs per plaats is. Spoiler: in Eindhoven het meest (3,75 euro) en in Coevorden het minst (2 euro). Alaaf!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.