Alrik de Jong
Alrik de Jong Samenleving 24 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

‘Echte prijs van Black Friday-korting te hoog voor mens en natuur’

Wij geven eerlijk toe dat we hypocriet zijn. We haten Black Friday, maar doen er in een staat van cognitieve dissonantie wel aan mee. Toch zou het beter zijn als de zwartste dag van het jaar niet zou bestaan.

We laten het woord aan Kirsten Kossen, hoofd mensenrechten van de ASN Bank. Ze drukt ons met de koopjesneus op de feiten. Misschien is het tijd voor een overheidsingrijpen, want uit onszelf gaan we niet stoppen met dit schaamteloze koopjesjagen.

‘Black Friday-korting funest voor mens en natuur’

“De korting die ons tijdens Black Friday om de oren vliegt, wordt in de werkelijkheid duur betaald. De echte prijs is hoog, niet alleen voor de natuur en het klimaat maar ook voor mensen.

Al weken worden we bestookt met Black Friday reclame-uitingen. Winkels trekken alles uit de kast om de consument te verleiden meer te kopen. De prijs van deze kortingen is te hoog als we het totale plaatje bekijken. Voor mensen dichtbij zoals de pakketbezorgers of distributiemedewerkers die onder druk en vaak slechte omstandigheden werken.”

‘Uitbuiting aan de orde van de dag’

“Ook voor mensen ver weg is de prijs hoog. Van mode tot telefoons, de meeste artikelen worden gemaakt in fabrieken in landen waar lonen kunstmatig laag worden gehouden en waar uitbuiting aan de orde van de dag is. Deze werknemers en hun gezin komen terecht in een cyclus van armoede waar ze niet aan kunnen ontsnappen.

Als consumenten moeten we ons niet laten verleiden door zulke Black Friday-kortingen. Koop wat je nodig hebt en stel vaker vragen over de herkomst van producten en de omstandigheden waaronder deze zijn gemaakt. Wetgeving is nodig om te zorgen dat mensenrechten en natuur in de productieketen gerespecteerd en niet geschaad worden.”

ASN Bank en mensenrechten

ASN Bank zet zich in voor mensenrechten. Om nog meer impact te hebben, heeft de bank een langetermijndoel voor mensenrechten vastgesteld. “We willen dat de kledingbedrijven waarin we beleggen hun werknemers een leefbaar loon uitbetalen. Hier maken we op weg naar 2030 werk van. Met dit doel geven wij invulling aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN die in 2015 zijn aangenomen en waar we achter staan. ”

Kirsten Kossen, hoofd mensenrechten van de ASN Bank, maakt onderdeel uit van ANP Experts.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.