Pim Jansen
Pim Jansen Gezondheid 4 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

‘Zo verminder je de piep in je oor, al is tinnitus niet te genezen’

Ook zo’n last van een chronische piep in je oor of oorsuizen? Dan heb je waarschijnlijk tinnitus en ben je lang niet te enige. Het slechte nieuws: deze kwaal is niet te genezen. Maar weest gerust: er zijn mogelijkheden om hinder te verminderen.

Je spreekt van tinnitus als iemand een geluid hoort zonder dat er geluid wordt aangeboden. Dat is vaak een piep of oorsuizen. We laten in het kader ‘De Week van het Oorsuizen’ het woord aan Conny Polleunis, specialist bij Schoonenberg HoorSupport.

‘Steeds meer tinnitus (piep in oor)’

“Het kabinet gaf eind vorig jaar geen gehoor aan het advies van de Gezondheidsraad om het volume in uitgaansgelegenheden te verlagen van 103 naar 100 decibel. Maar bij 103 decibel gaat men uit van gebruik van oordoppen. Dus 103 decibel is niet veilig zonder gehoorbescherming. Een gemiste kans, want we zien steeds meer jonge mensen die zich melden met een piep in het oor en tinnitus of gehoorschade blijken te hebben.

conny_polleunis
Hoorspecialist Conny Polleunis (Afbeelding: VHZ)

Gelukkig zien wij dat de verkoop van gehoorbescherming explosief stijgt. Nu ook in het ‘Vierde convenant preventie gehoorschade versterkte muziek’ de regels niet worden aangepast, verwachten we dat deze trend zal doorzetten.”

‘Oordoppen op maat’

Wie regelmatig oordoppen gebruikt, kan het beste kiezen voor oordoppen op maat. Die zitten comfortabel en zijn verkrijgbaar met verschillende geluidsfilters met een specifieke demping. Denk daarbij aan oordopjes voor muzikanten, concertbezoekers, motor- en cabriorijders en zwemmers. De techniek zorgt er bovendien voor dat gesprekken juist beter te horen blijven.

Ter preventie van een piep in het oor dan wel tinnitus wordt steeds makkelijker persoonlijke oordoppen te maken dankzij 3D-scans. En er is steeds meer kleurkeuze. Zo wordt de drempel voor het dragen van oordoppen steeds verder verlaagd. Oordoppen zijn alleen aan te raden als er sprake is van (te) harde geluiden. Wanneer het om geluiden gaat die anderen normaal vinden, is het verstandig om dit nader te laten onderzoeken.”

‘Niet te genezen, maar…’

“Tinnitus is niet te genezen, maar er zijn verschillende mogelijkheden om de hinder te verminderen. Persoonlijke voorlichting, onderzoek naar gehoorverlies, het eventueel aanmeten van een hoortoestel en/of wetenschappelijk beproefde gedragstherapie kan voor mensen met een piep in het oor enorme verlichting brengen.

Hoortoestellen kunnen – door andere geluiden weer naar de voorgrond te brengen – actief helpen bij het verminderen van de hinder van tinnitus. Sommige in-ear hoortoestellen kunnen zelfs dag en nacht gedragen worden, waardoor ze ook in de nacht voor die piep in je oor verlichten.”

Komende week is het de Week van het Oorsuizen. Van 5 tot en met 11 februari kun je gratis bij Schoonenberg HoorSupport terecht als je last hebt van een piep in je oor. Conny Polleunis is onderdeel van het onafhankelijke ANP Expert Support.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.