Pim Jansen
Pim Jansen Gezondheid 13 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Persconferentie: deze versoepelingen kun je verwachten

Nieuwe persconferentie, nieuwe maatregelen. Dat is het vaste recept van de laatste twee jaar. Maar vanaf zaterdag komen er versoepelingen aan, zij het mondjesmaat.

Dit zijn versoepelingen die al een soort van gelekt zijn. Veel blije sectoren, maar de horeca is boos.

Kabinet komt met versoepelingen

Het kabinet gaat de coronaregels voor het hoger onderwijs, detailhandel, contactberoepen en sport versoepelen per aanstaande zaterdag. Bronnen bevestigen na berichtgeving van onder meer De Telegraaf en RTL Nieuws dat men op afspraak mag winkelen, weer naar de sportschool kan en dat het hoger onderwijs opengaat.

Ook lijkt het kabinet voornemens om buitensporten voor volwassenen weer mogelijk te maken. Volgens RTL Nieuws zou dat weer vanaf 20.00 uur kunnen. Wel gelden er voorwaarden in de sectoren waar wordt versoepeld, zoals een maximaal aantal klanten per vierkante meter in winkels. De horeca- en cultuursectoren blijven waarschijnlijk dicht.

Eerste persconferentie Ernst Kuipers

Het kabinet overlegde donderdag op het Catshuis met onder anderen RIVM-baas Jaap van Dissel over de stand van de coronacrisis. Vrijdag neemt de ministersploeg tijdens de ministerraad het definitieve besluit over de versoepelingen. Om 19.00 uur lichten premier Mark Rutte en minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) de besluiten toe tijdens een persconferentie. Het is Kuipers’ eerste persconferentie als minister van Volksgezondheid.

De huidige lockdown is tot en met vrijdag van kracht. De afgelopen dagen ontstond er steeds meer weerstand tegen de regels. Onder meer winkeliers dreigden hun zaak ondanks de maatregelen te openen. Minister Dilan Yeşilgöz leek weinig te voelen voor strengere handhaving. “Naleving is meer wat u en ik ervan maken dan dat de politie er rond moet gaan lopen”, zei ze woensdag.

Horeca not amused

De ruimte die er is om coronabeperkingen te versoepelen moet eerlijker verdeeld worden. Dat zegt voorzitter Robèr Willemsen van brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een reactie op uitgelekte versoepelingen van het kabinet. Volgens ingewijden blijven restaurants en cafés na de persconferentie van vrijdag dicht, terwijl de lockdown voor winkeliers, contactberoepen, het onderwijs en sport wel worden versoepeld. Veel horecaondernemers zullen rebelleren en zaterdag hun zaak toch opengooien, voorspelt Willemsen.

“De ruimte die er is voor versoepelingen moet gelijk worden verdeeld. Winkels kunnen op afspraak klanten ontvangen. Bij ons bestaat dat ook en heet het reserveren, wat één op één veilig in te voeren is”, zegt de KHN-voorzitter. Dat het kabinet de horecabranche nog niet van het slot haalt “zorgt voor veel maatschappelijke onrust”. “Ik vrees dat er veel kikkers zullen zijn die we niet in de kuip kunnen houden”, zegt Willemsen over horecaondernemers die uit wanhoop toch hun zaak openen. De brancheorganisatie zelf zal nooit oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid, voegt hij daaraan toe.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.