Felix Decavel
Felix Decavel Geld & Carrière 26 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Gemiste toeslag kost jongvolwassenen ruim 1000 euro per jaar

Volgens het Nibud bevinden jongeren zich steeds meer in financieel kwetsbare situaties. Maar deze jongvolwassenen laten even vaak een vergeten toeslag liggen. Een toeslag die hen ruim 1.000 euro per jaar extra zou kunnen opleveren.

Check ook hoeveel je maximale hypotheek bedraagt wanneer je het gemiddelde startsalaris verdient. Maar goed, daar kun je nauwelijks een huis van kopen. Eerst even sparen dus, en dan moet je vooral geen geld laten liggen.

Gemiste toeslag van 1.000 euro per jaar

Volgens het Nibud lopen jongeren vaak geld mis door financiële onwetendheid. Maar de organisatie legt de schuld daarvan niet bij de jongeren zelf. Voornamelijk zaken als onvoldoende voorlichting en complexe systemen bemoeilijken onnodig de financiële opleiding van deze leeftijdsgroep. Dat kan beter.

Uit onderzoek bleek bijvoorbeeld dat een derde van de mbo-studenten meer dan 1.000 euro per jaar laten liggen door geen zorgtoeslag aan te vragen. Ook wordt vaak vergeten de belastingen in te vullen, waardoor ze geen aanspraak maken op een belastingteruggave van soms een paar honderd euro. Nochtans kampt een derde van de mbo’ers in Nederland met financiële problemen.

“We vinden het verontrustend om te zien dat studenten op niveau 1 en 2 vaker schulden hebben dan andere studenten”, vertelt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart. “Zij zijn ook de groep die het vaakst inkomsten missen en maken misschien daardoor onnodig schulden.’

Studiefinanciering te complex

Oplossingen zijn nochtans voorhanden volgens het Nibud. Het aanvragen van studiefinanciering is nog steeds te complex en zou moeten verlopen zoals ouderen kinderbijslag ontvangen: automatisch.

Sterker nog, voor bol-studenten op niveau 1 en 2 is de studiefinanciering altijd een gift. Maar bijna drie kwart van de bol-mbo’ers is daarvan niet eens op de hoogte. Tijd voor betere voorlichting en een makkelijker systeem. “Om ervoor te zorgen dat studenten op alle niveaus zorgtoeslag kunnen aanvragen en belastingaangifte kunnen doen, is ook hier vereenvoudiging noodzakelijk”, vindt het Nibud.

Financieel onverantwoorde aankopen

Toch treffen ook jongeren zelf een deel van de verantwoordelijkheid. Uit nieuw onderzoek van het Nibud blijkt dat een kwart van de jongvolwassenen regelmatig iets koopt waar ze eigenlijk geen geld voor hebben. Ook al spaart een groot deel van de leeftijdsgroep wel geld, ligt de focus te veel op de korte termijn.

vergeten, toeslag, jongeren, jongvolwassenen-Nibud
(Afbeelding: Nibud)

Bijna 40 procent van de jongvolwassenen onder 30 jaar, geeft aan moeilijk rond te komen. En 37 procent heeft geen stabiel inkomen. Maar jongeren tussen de 18 en 30 jaar oud lenen dubbel zo vaak geld als dertigplussers. Wel maak het Nibud daarbij een belangrijke kanttekening.

‘Potentiële risico’s herkennen’

“De financiële situatie van jongeren is instabieler dan de omstandigheden van veel 30-plussers. Dit is begrijpelijk, vooral voor jongvolwassenen die nog thuis wonen. Maar het is belangrijk om de potentiële risico’s hiervan te herkennen. Verantwoord financieel gedrag kan problemen helpen voorkomen. Een grote steun daarbij is een stabiel financieel leven met zo min mogelijk wisselende inkomsten en meer zekerheid op het gebied van bijvoorbeeld wonen.”

De gemiddelde huizenprijs in Nederland van 1995 tot 2023

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.