Tessa Ham
Tessa Ham Crypto 9 mrt 2021
Leestijd: 4 minuten

Van Burnt Banksy tot de eerste tweet: waarom zijn NFT’s miljoenen waard?

De laatste tijd hoor je steeds vaker de term ‘NFT’ voorbijkomen. Nu zelfs Jack Dorsey, mede-oprichter van Twitter, zijn allereerste tweet (en daarbij ook de eerste tweet ooit) te koop heeft aangeboden als NFT via een veiling en daar miljoenen voor betaald wordt, kun je niet meer om de term heen. Om maar te zwijgen over een verbrandde Banksy.

Momenteel is er al 2,5 miljoen dollar op de tweet geboden en dat kan zelfs oplopen tot 10 miljoen dollar. Naast de overduidelijke vraag waarom iemand 10 miljoen voor een tweetje zou betalen, vraag je je misschien ook af hoe je überhaupt een tweet kan verkopen.

Dat zit zo: de tweet wordt verkocht als een non-fungible token (NFT).

Non-fungible tokens zijn in opkomst

Het is niet de eerste keer dat zo’n token de afgelopen tijd is verkocht. Popster Grimes, die ook de vriendin is van Elon Musk, lanceerde begin deze maand een digitale kunstcollectie. Haar beelden waren in twintig minuten uitverkocht en leverde haar 5,8 miljoen dollar (4,8 miljoen euro) op.

Ook dit kunstwerk van Banksy wordt binnenkort geveild als NFT. Het originele kunstwerk (ter waarde van 95.000 dollar) is in brand gezet en gedigitaliseerd. Een GIF van Nyan Cat leverde op een veiling 300 Ether (op dat moment 587.000 dollar waard) op.

NFT’s zijn dus in opkomst. Maar de volledige naam ‘non-fungible token’ zegt je waarschijnlijk net zo weinig als de afkorting. Wat is dit precies? We leggen het uit.

Wat is een NFT?

‘Non-fungible’ betekent dat het uniek is en niet vervangen kan worden met iets anders. Dat is waarom een bitcoin géén NFT is. Je kunt een bitcoin omwisselen voor een andere bitcoin en dan heb je precies hetzelfde. Je kunt NFT’s misschien wel het beste vergelijken met zeldzame voetbalkaartjes.

Waarom zijn mensen bereid er zoveel voor te betalen?

NFT’s zijn dus one of a kind. Tenminste: het zou kunnen dat het om een kunstwerk gaat waar er echt maar één van is, zoals iemand nu een Van Gogh kan hebben. Maar NFT’s kun je ook vergelijken met zeldzame voetbalkaartjes. Daar zijn er misschien wel meerdere van, maar alsnog zijn ze zeldzaam.

Ook ga je er bij het kopen van het kaartje vanuit dat het in de toekomst meer waard wordt. Dan zou je de NFT dus kunnen verkopen en er geld mee verdienen. Maar je kunt het collectorsitem natuurlijk ook gewoon zelf houden (en erover opscheppen).

Van Banksy tot de tweet van Jack Dorsey

Daadwerkelijk alles wat digitaal is, kan een NFT zijn. Maar toch zie je dat het vaak om kunst gaat, zoals ook bij Grimes en het Banksy kunstwerk het geval is. Sommige mensen geloven dat dit de evolutie is van het verzamelen van kunst en dit in de toekomst dus vooral digitaal zal gebeuren.

Maar een NFT kan dus ook een tweet zijn, zoals de eerste tweet die ooit is geplaatst door Jack Dorsey. En zelfs als online precies dezelfde tweet is te vinden, zijn mensen dus bereid grof geld te betalen. Hoe uniek en one of a kind is de NFT dan, zou je zeggen? Volgens Valuables, het platform waar de tweet van Jack Dorsey wordt geveild, krijgt de gelukkige koper een digitaal certificaat van de tweet. Dat is uniek, omdat het gesigneerd en geverifieerd is door de maker.

Lijkt op het eerste gezicht misschien alsnog gek, maar vergelijk het eens met een echt schilderij als een Van Gogh. Iedereen kan in de giftshop van een museum een printje van zijn kunst kopen. Maar er is maar één persoon (of organisatie) die het origineel kan hebben.

Je ziet ook al dat dingen als YouTube-video’s, muziek en videomateriaal van NBA-wedstrijden worden verkocht als NFT’s. Een populaire categorie is bijvoorbeeld ‘het multiverse’, waarbij je digitale bezittingen kunt kopen in een virtuele wereld (zoals digitaal land en vastgoed).

Hoe werken non-fungible tokens?

Oké, we snappen nu wat NFT’s zijn en waarom mensen er geld voor neerleggen. Maar hoe werken ze precies? NFT’s worden altijd in één adem genoemd met cryptovaluta. Dat komt omdat de NFT gebaseerd is op dezelfde technologie als de bitcoin: de blockchain. Er is wel één groot verschil: zoals we eerder al noemden kunnen cryptomunten wel onderling onderhandeld worden, NFT’s niet.

Het is de blockchain-technologie die ervoor zorgt dat de non-fungible tokens zoveel waard zijn. De uniciteit is namelijk heel makkelijk te checken en de herkomst is altijd te herleiden naar de oorspronkelijke maker. Ook is het deze technologie die ervoor zorgt dat de tokens niet vernietigd, verwijderd of vermenigvuldigd kunnen worden.

Zelf een NTF kopen?

Geïnteresseerd geworden? Houd er dan rekening mee dat een NFT uitsluitend bestaat op het platform waarop ze zijn gemaakt. Je kunt jouw digitale kunstwerk dus niet verplaatsen naar een ander platform. Er zijn veel verschillende marktplaatsen waarop je NFT’s kunt kopen en verkopen, waaronder OpenSea, Rarible en Nift Gateway.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.