Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 19 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Netflix onthult Roald Dahl-klassieker over akeligste stel op aarde

Een van onze favoriete jeugdboeken, De Griezels van Roald Dahl, wordt verfilmd door Netflix. Dat heeft ‘s werelds grootste streamingdienst onthuld, samen met het eerste beeld.

Treurig genoeg zijn de prachtige verhalen van Roald Dahl onlangs onder vuur komen te liggen, waaronder ook frases uit De Griezels. Woorden als ‘lelijk’, ‘dik’ en ‘zwart’ zouden beledigend zijn. Gelukkig pakt Netflix een verhaal van de Britse schrijver op, al vrezen we hier wel voor meer politieke correctheid dan in de boeken.

Netflix verfilmt De Griezels van Roald Dahl

Hoe dan ook, Netflix komt in 2025 met de animatiefilm De Griezels, een tekenverfilming van het populaire boek van Roald Dahl. De film is geschreven en geregisseerd door Oscar-genomineerde Phil Johnston (Ralph Breaks the Internet).

de griezels, roald dahl, wes anderson, netflix, film, tekenfilm, boek
Eerste beeld van De Griezels (Afbeelding: Netflix)

Het wordt de eerste geanimeerde release van Netflix in een reeks van geliefde verhalen van Roald Dahl, waaronder Wes Anderson’s live-action film Het Wonderlijk Verhaal van Hendrik Meier en de geanimeerde versie van Sjakie en de Chocoladefabriek. In september 2021 heeft Netflix de rechten van de Roald Dahl Story Company verkregen.

Favoriet boek van meerdere generaties

Schrijver en regisseur Phil Johnson: “Ik ben altijd aangetrokken geweest tot slechte personages. Ik weet niet wat dit zegt over mij, en ik wil er eigenlijk ook niet dieper op ingaan. Wat ik wil zeggen is dat De Griezels mijn favoriete boek was toen ik jong was. Ik vond de bejaarden en hun gemene streken geweldig. Het grappige is dat ze geen idee hebben hoe ze zich moeten gedragen of er fatsoenlijk uit moeten zien. Ik hou van deze film, omdat hij ons herinnert dat mensen zoals de Griezels, die altijd boos zijn en wraak willen nemen, niet mogen winnen in onze wereld.”

Het boek De Griezels is vertaald naar 41 talen en wereldwijd zijn er 16 miljoen exemplaren verkocht. Het plot, dat in de Netflix-verfilming niet veel zal verschillen, is als volgt.

Waar gaat de film over?

Meneer en mevrouw Griezel zijn de meest stinkende, akeligste mensen ter wereld die toevallig ook het meest walgelijke, gevaarlijke en idiootste pretpark ter wereld bezitten. Wanneer de Griezels aan de macht komen in hun stad, besluiten twee dappere weeskinderen en een familie magische dieren om net zo sluw te worden als het slechte bejaardenpaar om de stad te redden.

Verwacht op Netflix een hilarisch en wild filmavontuur, boordevol geliefde streken van de Griezels. Van de kronkelspaghetti tot de gevreesde krimpziekte. De Griezels is een verhaal van alle tijden, over de nooit eindigende strijd tussen goed en kwaad.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.