Pim Jansen
Pim Jansen Banen & Salaris 12 apr 2024
Leestijd: 1 minuut

De mbo-baan met het hoogste salaris en de opleiding is creatief

We duiken in de mbo-opleiding waarmee je uiteindelijk het hoogste salaris kunt verdienen. Als technisch tekenaar kan dit oplopen tot 6.000 euro bruto per maand.

Carrièrewebsite Beaks deed eind vorig jaar onderzoek naar de best betaalde banen op mbo-niveau. Let wel, daarbij is gekeken naar het hoogste salaris.

Salaris van een technisch tekenaar 

Bovenaan de lijst met best betaalde mbo-banen staat technisch tekenaar dan wel AutoCAD-tekenaar. Je kunt met dit beroep in verschillende sectoren terecht. Zo ondersteun je in de bouw architecten bij het uitwerken van tekeningen. Goede tekenaars zijn zeer gewild zijn en het belang van goede technische tekeningen is groot. Dat zie je ook terug in het salaris. Zeker als je aan het begin van je carrière een paar keer van baan wisselt, kun je snel groeien.

Het gemiddelde salaris van een AutoCAD-tekenaar in Nederland is ongeveer 4.000 euro bruto per maand. Als startsalaris kun je uitgaan van ongeveer 2.600 euro. Technisch tekenaars met zo’n 5 jaar ervaring kunnen al denken aan een salaris van 4.600 euro bruto per maand. Ervaren tekenaars kunnen tot 6.000 euro per maand verdienen. Dit is afhankelijk van ervaring en specialisatie. Let wel, het gaat hier om indicatieve salarissen.

Deze mbo-opleiding moet je volgen

Voor de best betaalde mbo-baan volgens Beaks moet je een mbo-opleiding Technisch Tekenen volgen. Je hebt verschillende richtingen, waaronder ‘constructeur’, ‘elektrotechniek’ en ‘werktuigbouwkunde’.

Informeer bij de ROC in jouw buurt naar de mogelijkheden. Ook is er een eenjarige opleiding, die je ook op latere leeftijd kunt volgen. Dus mocht je een carrièreswitch overwegen, dan is dit een aantrekkelijke optie.

Best betaalde mbo-banen

Niet creatief genoeg om technisch tekenaar te worden? Check de top 10 best betaalde banen na een mbo-opleiding en het maximale salaris.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.