Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 9 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

De maximale hypotheek met het salaris van een politieagent

Door de krapte op de woningmarkt is het voor veel mensen lastig een voet tussen de deur te krijgen. Daarom mogen gemeenten onder voorwaarden voorrang geven aan mensen met cruciale beroepen, zoals agenten en leraren. Dit is de maximale hypotheek die je kunt krijgen als startend politieagent.

Die voorwaarden zijn als volgt. Eind vorig jaar heeft de Eerste Kamer ingestemd met een wetswijziging voor De Huisvestingswet 2014. Dankzij deze wijziging mogen gemeenten de helft van de nieuwbouwwoningen op de koopwoningmarkt met voorrang verkopen aan mensen met een vitaal beroep, zoals politieagenten. Dit gaat om koopwoningen tot een bedrag van 390.000 euro. Ook voor huurwoningen kan er voorrang worden verleend.

Salaris van een politieagent

Na afronding van de Politieacademie start je in schaal 6. Heb jij de politieopleiding gevolg op mbo 4-niveau, dan start je op een salaris van 2.744 euro bruto per maand (peildatum 1 juli 2024). Heb jij de verkorte bachelor gevolgd? Dan start je met een bruto maandsalaris van 3.395 euro (peildatum 1 juli 2024), vermeldt de politie. Naast het bruto maandsalaris ontvang je een eindejaarsuitkering van 8,33 procent en 8 procent vakantietoeslag.

Op jaarbasis kun je als startend politieagent met een politieopleiding op mbo 4-niveau rekenen op een jaarsalaris van ongeveer 38.300 euro, inclusief vakantiegeld en eindejaarstoeslag. Heb jij de verkorte bachelor gevolgd en ga je aan de slag als politieagent? Dan kun je rekenen op een bruto jaarinkomen van zo’n 47.400 euro, ook inclusief vakantiegeld en eindejaarstoeslag.

Maximale hypotheek van een startende politieagent

Maar op welke hypotheek kun je rekenen met zo’n jaarinkomen? Om dat te berekenen gebruiken we de rekentool van onafhankelijk vergelijkingsplatform Independer. We gaan uit van een alleenstaande persoon, zonder schulden. De hypotheek is op basis van een rentevaste periode van 10 jaar, tegen een rente van 3,77 procent. De looptijd van de hypotheek staat vast voor 30 jaar. Voor de berekening van de hypotheek gebruiken we het bruto jaarinkomen inclusief vakantietoeslag en eindejaarsuitkering.

De hypotheek voor een startend politieagent met een mbo 4-opleiding bedraagt ruim 180.000 euro. Voor een startend agent die de verkorte bacheloropleiding heeft gevolgd is dat ruim 220.000 euro. De details vind je terug in onderstaande tabel.

Opleidingsniveau politieagentBruto jaarinkomenMaximale hypotheek
Mbo 4-niveau38.300 euro184.122 euro
Verkorte bachelor 47.400 euro221.691 euro
Bron: Kombijdepolitie, Independer

De gemiddelde woningprijs was in het eerste kwartaal van 2024 gelijk aan 432.000 euro, meldt Het Kadaster. Met een maximale hypotheek van zo’n 180.000 tot 220.000 euro als startend politieagent blijft het knap lastig een woning te kopen. Let op: de genoemde bedragen zijn indicaties. In werkelijkheid kan de maximale hypotheek altijd afwijken.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.