Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Human Interest 26 mrt 2023
Leestijd: 5 minuten

Onderzoek: denken mannen en vrouwen écht anders over seks?

Denken mannen echt zo anders over seks dan vrouwen? Dat wordt altijd maar blind aangenomen, maar de wetenschap geeft een heel ander beeld.

Om een aantal vooroordelen de wereld uit te helpen of misschien wel te bevestigen, doken we in een aantal studies en onderzoeken. En die geven toch wel interessante inzichten.

Denken mannen vaker aan seks dan vrouwen?

Er wordt altijd maar gezegd dat mannen meer aan seks denken dan vrouwen, maar uit onderzoek blijkt dat die verschillen vrij klein zijn. Mannen denken volgens de studie gemiddeld acht keer per dag aan seks, tegenover ongeveer zes keer voor vrouwen. De onderzoekers maken hieruit op dat het verlangen naar seks nagenoeg gelijk is.

In een ander onderzoek viel dit verschil groter uit. Dit verschil was vooral zichtbaar bij vrouwen die sociaal wenselijk gedrag vertoonden. Het onderzoek nam aan dat vrouwen misschien terughoudender zijn om hun seksuele gedachten toe te geven, misschien vanwege de dubbele standaarden waar we nog steeds mee moeten dealen.

Hebben mannen meer seksuele partners dan vrouwen?

Sommige heteroseksuele mannen hebben nogal de de neiging op te scheppen over hoeveel bedpartners ze hebben gehad. Heteroseksuele vrouwen lijken er eerder wat bescheiden over. Dat heeft onderzoekers lang bezig gehouden, want als mannen zoveel meer seks hebben, met wie hebben ze het dan?

Zijn jouw seksfantasieën normaal? De wetenschap geeft antwoord

Hier komt het: studies suggereren dat mannen in enquêtes het aantal bedpartners een beetje overdrijven. Vaak omdat ze het zich niet meer helemaal goed herinneren. Vrouwen herinneren het zich beter en delen dus eerlijkere cijfers.

Wie zijn selectiever wat betreft sekspartners?

Als het gaat om een partner voor korte tijd of gewoon casual seks, dan zijn vrouwen wel wat selectiever dan mannen. Mannen hebben namelijk de neiging om meer seksuele variatie te zoeken dan vrouwen. Ze streven naar een groter aantal partners en stemmen sneller in met seks dan vrouwen.

Vrouwen zoeken ook voor de korte termijn dan weer naar een man die aan hun standaard voldoet. Wel blijkt dat ze vooral selectiever zijn als ze door een man worden benaderd. Als ze zelf op de versiertoer zijn, zijn ze dat iets minder.

Hoe zit het met seksuele fantasieën?

In 2016 bleek uit onderzoek dat mannen meer interesse hebben in een trio én meer geneigd zijn om een trio aan hun partner voor te stellen. Ook uit een ander onderzoek bleek dat twee keer zoveel mannen als vrouwen wel eens een trio zouden willen hebben. Beide onderzoeken lieten zien dat mannen dan wél de voorkeur geven aan seks met twee vrouwen. Vrouwen kiezen juist eerder voor twee mannen.

Dat vrouwen minder interesse in trio’s lijken te hebben, zou volgens een van beide onderzoeken wel eens kunnen komen doordat vrouwen zich meer zorgen maken over hun reputatie. Uit een onderzoek uit 2009 lijkt dat ook niet gek. Vrouwen worden namelijk nog steeds veel strenger beoordeeld dan mannen over het aangaan van trio’s – en op hun seksualiteit in het algemeen.

Ondanks dat vrouwen de voorkeur geven aan een trio met twee mannen, werden zowel heteroseksuele als lesbische vrouwen tijdens de studie even opgewonden van het bekijken van porno met man-vrouw, man-man en vrouw-vrouw. Dit hoeft niet te betekenen dat vrouwen inherent biseksueel zijn. Wel is de aantrekkingskracht van vrouwen meer fluïde dan die van mannen.

De invloed van een laag libido op mannen en vrouwen

Dat je af en toe een periode hebt waarin je minder zin hebt in seks is helemaal niet gek en gebeurt zowel bij mannen als bij vrouwen. Het komt zelfs vaker voor bij mannen dan veel mensen zich realiseren. Uit enquêtes bleek dat ongeveer 15 tot 20 procent van de mannen wel eens een lager libido ervaren heeft. Dat kwam vaak door een medische aandoening of door stress op bijvoorbeeld het werk.

Ook vrouwen hebben af en toe een lager libido. Vrouwen die accepteren dat dat nou eenmaal bij het leven hoort, hebben daar niet zoveel problemen mee of zoeken hulp. Vrouwen die hun leven in balans proberen te houden en ook vinden dat hun libido ongeveer altijd hetzelfde zou moeten zijn, ervaren meer problemen en durven geen hulp in te schakelen.

Schaamte

Ondanks dat af en toe wat minder seks helemaal geen probleem is – en zelfs heel normaal – kan een lager libido van een van beide partners toch wat problemen geven. Er heerst nog altijd een beeld dat mannen altijd zin hebben in seks, en mannen die dat niet hebben, schamen zich er vaak voor.

Ook vrouwen zien dat soms als een probleem. Ze voelen zich afgewezen, terwijl in feite een lager libido bij mannen bijna nooit komt doordat ze hun vrouw niet meer aantrekkelijk vinden. Het is bijna altijd gerelateerd aan stress of andere problemen.

Wat dan wel weer opvallend is: wanneer een man minder verlangt seks, heeft dat niet direct invloed op hoe tevreden beide partners zijn met de relatie. Terwijl als de vrouw minder zin heeft in seks, de tevredenheid ook minder wordt. Zelfs al hebben ze evenveel seksueel contact als daarvoor.

Conclusie

Er is dus wel een verschil in hoe mannen en vrouwen over seks denken, maar het verlangen van beide is ongeveer even groot, blijkt uit diverse onderzoeken. Toch durven vrouwen door de sociale standaard en vooroordelen er nog altijd niet helemaal voor uit te komen. En dat moet nu in 2023 toch wel echt eens even anders.

Ook belangrijk: praten over seks. Vooral als je een vaste partner hebt. Zo kun je jouw verlangens met elkaar delen en ook je onzekerheden. Alleen op die manier kunnen we taboes doorbreken en door je kwetsbaar op te stellen groeien jullie alleen maar naar elkaar toe. Waarschijnlijk wordt het er uiteindelijk alleen maar beter van.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.