Martyn de Jong
Martyn de Jong Human Interest 24 jun 2017
Leestijd: 3 minuten

Herken jij het ‘Madonnacomplex’ in jouw relatie?

Hoe graag we het ook zouden willen: lust en liefde gaan niet altijd perfect hand in hand. Sigmund Freud beschreef lange tijd geleden in psychoanalytische literatuur iets hierover wat sommige mannen in de praktijk bekend voor kan komen: het zogeheten Madonna-hoercomplex.

Wat is het Madonnacomplex?

Ja, het is inderdaad een ietwat een merkwaardige naam (vandaar dat wij en met ons vele anderen hieraan refereren als het Madonnacomplex), maar daarom niet minder waar. Het Madonnacomplex omschrijft namelijk een situatie die kan optreden binnen de relationele sferen, waarbij de man zijn partner aanbidt als een heilige Madonna. Zijn respect voor haar is hierbij zo groot, dat seksuele behoeften niet meer binnen dit plaatje passen. De man ziet haar meer als een moederfiguur, die je op een voetstuk wilt zetten en waarvoor je liefde en zorg draagt, net als zij voor hem doet.

Daartegenover staat juist weer dat deze man een geheel andere kant ontwikkelt waarin hij andere vrouwen als lustobject ziet. Hierbij is het respect juist compleet afwezig. De man kijkt naar deze vrouwen als een vervangbaar object, waarbij lust de enige aantrekking vormt. Samengevat, de man die aan het Madonnacomplex lijdt, deelt vrouwen in als heilige madonna of – om het maar even grof te zeggen –  als hoer.

In de praktijk betekent dit doorgaans dat de man zijn huidige partner als de Madonna blijft zien en ondertussen met bepaalde behoeftes blijft zitten. Hierbij is er natuurlijk een percentage mannen dat deze behoeftes ook daadwerkelijk probeert in te vullen, door buiten de deur te snoepen. Het merendeel zal echter met pornografie de lusten enigszins kunnen temmen.

Er zijn veel theorieën over redenen die ten grondslag liggen aan dit complex. De ene meer aannemelijk dan de andere. Maar wat eigenlijk belangrijker is, is hoe je met deze gevoelens om kunt gaan en hoe je jouw relatie weer in harmonie kunt krijgen.

Hoe pak je het aan?

Volgens experts komt het Madonnacomplex regelmatig voor in de huidige samenleving, maar zijn er slechts weinig mannen die zich bewust zijn van deze mentale en emotionele polariteit.

De meeste mannen hebben geen idee waarom zij zich zo voelen. Bewustwording van deze gevoelens kan echter helpen om de kloof tussen lust en liefde te verkleinen. Het advies is vaak om nieuwe dingen te proberen, alleen ben ik van mening dat er meer nodig is. Openheid zou wel eens de beste kuur kunnen zijn. Stellen moeten zichzelf figuurlijk gezien blootgeven aan elkaar, om letterlijk gezien weer bloot te eindigen.

Helaas gebeurt in de praktijk vaak het tegenovergestelde. Ik zie zulke stellen vaak zitten in restaurants. Het eten staat nog niet eens op tafel en de twee staren al stilletjes in de verte. Het persoonlijke aspect is hierbij al verdwenen en de gespreksonderwerpen die er nog zijn, zijn alles behalve intiem. Wat exact het tegenovergestelde is van de intieme gesprekken die hen ooit bijeen bracht. Om verliefd te blijven dien je namelijk het gedrag wat jullie ooit een band gaf wel voort te zetten.‘ Aldus gedragspsycholoog Dr. Block.

Op seksueel gebied kan het helpen om nieuw terrein te verkennen. Dit kan door misschien wat meer pikante dingen te doen die jouw partner in een meer seksueel daglicht zetten. Zoek het gewaagde op met haar en probeer dingen uit die zij en jij beiden opwindend vinden. Herhaling is op den duur niet meer zo spannend, maar nieuwe dingen doen wel. Vooral als dit dingen zijn die je normaliter niet met jouw heilige ‘Madonna’ zou doen.’

Kortom, dit complex hoeft absoluut geen einde te betekenen, maar het is wel iets waar je aan kunt/moet werken om jouw relatie gezond en gebalanceerd te houden. Die gevoelens kunnen anders alsmaar erger worden met de jaren, wat niets of niemand ten goede zal komen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.