Pim Jansen
Pim Jansen Opinie 1 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

‘Kabinetsplannen rond arbeids­­­migranten zijn bom onder economie’

Na een aantal andere landen was het in Nederland dan eindelijk ook zover. Een rechts-populistische partij won de verkiezingen en mocht een kabinet samenstellen. Simpele oplossingen voor complexe problemen slaan aan in deze tijden. Maar zijn ze ook realistisch en effectief, zoals de plannen rond arbeidsmigranten?

We laten het woord aan Haico Spijkerboer van Boer & Croon in dit opiniestuk. “Arbeidsmigranten spelen juist een vitale rol in de Nederlandse economie.”

‘Ondernemers maken zich zorgen’

“Met de plannen van de huidige coalitie om de instroom van arbeidsmigranten te beperken, maken veel ondernemers zich zorgen. Bedrijven die sterk afhankelijk zijn van deze flexibele en goedkope arbeidskrachten vrezen dat zij hun bedrijfsactiviteiten niet kunnen handhaven. Dit geldt met name voor sectoren waar men al moeite heeft om lokale werknemers aan te trekken voor laagbetaalde en vaak fysiek zware werkzaamheden.

In de afgelopen jaren is de rol van arbeidsmigranten in Nederland steeds crucialer geworden, met name in de logistiek en andere blue-collar omgevingen waar veel mankracht vereist is. Ook in de landbouw, zoals in de bollen- en aspergeteelt, en in de horeca zijn zij zo goed als onmisbaar. De bijdrage van deze groep werknemers is onmiskenbaar, maar de manier waarop er met ze wordt omgegaan is vaak ronduit beschamend.”

‘Arbeidsmigranten aan lot overgelaten’

“Zo zien wij vaak seizoensarbeiders dakloos op straat rondzwerven, nadat zij uit hun door de werkgever ter beschikking gestelde huisvesting worden gezet. Dit is niet alleen een humanitair probleem, maar vormt ook een economisch risico. Wanneer deze arbeidsmigranten vertrekken naar hun land van oorsprong ontstaan er tekorten aan personeel in essentiële sectoren.”

‘Bom onder de Nederlandse economie’

“Arbeidsmigranten spelen een vitale rol in de Nederlandse economie. Als de plannen van het nieuwe kabinet echt doorgaan, zal onze economie hier ernstige schade van ondervinden. Het is van groot belang dat de regering de plannen om ze te weren intrekt en juist samen met de werkgevers op zoek gaat naar mogelijkheden om ze van duurzame huisvesting te voorzien en een stabielere werkgelegenheid te waarborgen. De kiezer weet namelijk precies aan te wijzen wie de schuldige is als een bosje asperges straks 15 euro kost en men in de zomer niet meer op een terras kan zitten bij gebrek aan personeel.”

Haico-Dag3-MG5526klein
(Afbeelding: Haico Spijkerboer)

Haico Spijkerboer is bij Boer & Croon eindverantwoordelijke voor de praktijk Supply Chain, Operations & People Excellence. Als bestuurslid bij VNO-NCW MRA is hij verantwoordelijk voor de portefeuilles mobiliteit en arbeidsmarkt. Ook is hij deelnemer van de dienst ANP Expert Support.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.