Alrik de Jong
Alrik de Jong Geld & Carrière 8 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Zoveel trekt het kabinet uit om boeren versneld uit te kopen

Duidelijk, boeren zijn niet makkelijk uit te kopen. Als ze protesteren, willen ze hun zin, en niets anders. Toch zal er een compromis moeten komen wat betreft het stikstofbeleid. Het kabinet maakt dan ook veel geld vrij.

Maxim Hartman zei het al tegen een boer in een vurige discussie bij talkshow Renze: waarom houden jullie zo krampachtig vast aan het boer zijn. Veel te kort door de bocht natuurlijk. Maar je zou wel bijna vergeten dat je als boer ook eieren voor je geld kan kiezen, jezelf laten uitkopen en op zoek gaan naar iets anders. Is een optie hè, we zeggen niet dat iedereen dat nu ineens moet doen.

Honderden miljoenen om boeren uit te kopen

Het kabinet werkt in ieder geval aan een plan om versneld honderden miljoenen euro’s vrij te maken, zodat provincies boeren kunnen uitkopen en ook in de industrie maatregelen kunnen nemen. Dat bevestigen bronnen na berichtgeving van RTL Nieuws. Een definitief besluit wordt volgende week verwacht.

Door boeren uit te kopen, komt er stikstofruimte vrij voor boeren en bedrijven die nu illegaal stikstof uitstoten. Veel van deze zogeheten ‘PAS-melders’ willen legaal hun werk kunnen voortzetten. Onder het Programma Aanpak Stikstof (PAS) was het voor hen voldoende een melding te maken van hun uitstoot, maar nadat de rechter een streep zette door het PAS is daarvoor geen wettelijke basis meer.

25 miljard euro voor stikstofbeleid

Eerder hadden partijen in de Tweede Kamer al gevraagd om geld uit het stikstoffonds, met een totale grootte van 25 miljard euro, uit te trekken voor het legaliseren van de PAS-melders. Provincies hebben al plannen klaarliggen, maar wachten nog op de financiering.

Schietincident

De onrust over de stikstofplannen van het kabinet liepen de afgelopen weken hoog op. Door het hele land werd gedemonstreerd en meermaals werden politici, bestuurders en hulpdiensten bedreigd of aangevallen. Bij een incident eerder deze week schoot de politie gericht op een 16-jarige bestuurder van een trekker, die naar verluidt op agenten wilde inrijden. De jongen raakte niet gewond.

Het kabinet heeft er baat bij snel duidelijkheid te verschaffen. Een eerdere poging daartoe van minister Henk Staghouwer (Landbouw) mislukte. Zijn plannen om perspectief te bieden aan boeren waren volgens veel partijen niet toereikend genoeg. Voor Prinsjesdag moet de minister zijn huiswerk wel op orde hebben, aldus een ruime Kamermeerderheid.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.