Redactie
Redactie Kleding 13 jan 2018
Leestijd: 3 minuten

De vier belangrijkste jeans fits. Wat is jouw stijl?

Je weet ongetwijfeld dat er veel verschillende fits zijn voor jouw jeans. Meer dan de vier die wij hier benoemen. Waarom houden wij het bij deze vier, vraag jij je af? Dit zijn wat ons betreft dé fits die ertoe doen. In het huidige modebeeld is oversized of baggy gewoon niet meer relevant, tenzij jij je kleedt naar de standaarden van een rock of hiphop subcultuur. Ervan uitgaande dat dit niet het geval is: wat is dan de fit voor jou?

Skinny fit

De naam zegt het al: skinny is een strak zittende broek waar veel stretch in zit. Een skinny staat bij zeer slanke mannen perfect, ben jij gespierd of heb je een buikje dan kun je dit model beter vermijden. Vermijd ook te allen tijde een té strakke broek; vooral in het kruis en rond het achterste. Een goede skinny fit jeans kent vaak een mix van katoen met een klein beetje elastisch materiaal voor optimaal draagcomfort.

De skinny draag je in combinatie met een wijd t-shirt, goede trui of shirt. Dit geeft een heel tof effect. Vermijd lompe boots, want deze zullen al gauw een clownesk effect geven. Probeer ook geen strakke tops te dragen, want dan kan het geheel wat vrouwelijk ogen.

Slim Fit

De broek die bij moderne mannen zeer geliefd is, en hen vaak ook zeer goed staat. Het is een broek die slank valt, maar niet knellend is. Deze slanke broek is dan ook overal te verkrijgen en is vaak ook de voor de hand liggende keuze, die je zeer veel mogelijkheden geeft.

Slim fit jeans passen perfect bij een veelzijdige kledingstijl, zowel street of casual tot iets netter. Van een wit t-shirt tot aan een shirt met een blazer; dit type jeans past vrijwel overal bij. Draag je hem met boots, dan rol je de pijpen op tot de rand, maar draag je sneakers, dan rol je door tot vier centimeter boven de rand. Zeker in de zomer mag die blote enkel gezien worden.

Regular fit

Deze fit hebben vrijwel alle mannen in de kast hangen. Het is een traditionele fit en de meest recht-toe-recht-aan-variant. Het is een comfortabele fit maar deze kan bij smalle mensen vaak log ogen. Als je erg gespierd bent, of als je grote bovenbenen hebt, is dit een fijne broek. Om een minder massief effect te creëren, kun je de broek laten toelopen naar de enkels door hem om te slaan.

De regular broek is net als de slim fit goed te combineren, maar vraagt wel om niet al te wijde/grote bovenkleding. Als je een regular broek draagt met een grote trui, dan is alle vorm uit je voorkomen. Zorg dat je hier een simpel shirt, t-shirt of eenvoudige trui op draagt en vermijd grote vesten.

Tapered

Sinds enkele seizoenen is de tapered fit een hot item: een broek die strak afloopt naar de enkels. Hij zit als een regular, maar de enkels zijn slim fit. Deze is perfect voor de man die geen strakke broeken wil dragen maar er wel strak uit wilt zien. Het is de ideale oplossing voor die los zwabberende pijpen. Heb je echter smalle heupen, dan riskeer je een ongewenst pofeffect. Kijk dan ook goed naar de verschillen tussen tapered jeans onderling. Sommige exemplaren hebben een ‘relaxed fit’ met een laag kruis. Wij zeggen: koop ‘m, als je een gangbare kledingstijl hebt, niet te baggy.

De tapered is met alles te combineren, omdat het de pluspunten van skinny fit en regular fit bevat. Omdat de broek slank afloopt, heeft-ie bij mannen met niet al te lange benen een verkortend effect. Dit wil je zo veel mogelijk voorkomen, dus vermijd bovenkleding die je bovenlichaam langer doet lijken en je onderlichaam korter. Pas dus op met lange shirts/truien en lange mouwen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.