Noah Korevaar
Noah Korevaar Geld & Carrière 21 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Geveild: originele iPhone levert meer dan een Tesla op

Er is weer en originele iPhone 2G geveild, ook dit keer voor een astronomisch gedrag. Opnieuw gaat het om een consument die het oude toestel simpelweg aantrof tussen haar oude spullen.

De smartphone. Tegenwoordig kunnen we niet meer zonder. We zijn ermee versmolten, op een vaak haast angstaanjagende en vooral ongezonde manier. Het voelt alsof we al decennia met onze iPhones en Android-smartphones rondlopen, maar niets is minder waar.

iPhone 2G: revolutionair toestel

Ken je nog ‘Jij Bent Zo’ van Jeroen van der Boom? Of, ‘Relax, Take It Easy’ van Mika? Toen die hits de radio domineerden, wat als kort geleden voelt, dat jaar, werd de originele iPhone aangekondigd. De iPhone 2G. Dan hebben we het over 2007.

Sowieso waren het andere tijden wat technologie betreft: de eerste iPhone had slechts 8 GB aan opslaggeheugen, en je kon er niet eens apps op installeren. Ja, het toestel was een stuk slimmer dan wat we gewend waren, maar anno 2023 zou het een zeer beperkte smartphone zijn. Toch hing er in 2007 een prijskaartje van 599 dollar in Amerika aan, wat nu neer zou komen op 860 dollar.

Klein fortuin

We hebben het over dollars, want de iPhone 2G is nooit in Nederland uitgekomen. 2007. Vijftien jaar geleden. Relatief recent, zou je kunnen stellen. Toch levert de baanbrekende gadget nu al een klein fortuin op. Oktober vorig jaar verwisselde een originele iPhone 2G, nog helemaal netjes in plastic, van eigenaar voor maar liefst 39.339,60 dollar. Last-minute buitelden bieders over elkaar heen om het toestel te bemachtigen.

Dat lijkt een krankzinnig bedrag, maar nu al is daar een flinke schep bovenop gedaan. Hetzelfde veilinghuis, LCG Auctions, heeft namelijk opnieuw een originele iPhone geveild. In plastic, zo mint condition als het maar kan. Alle hoekjes, stickers en naadjes van de verpakking zijn puntgaaf. Alsof het toestel gisteren met fluwelen handschoentjes van de fabrieksband is getild.

Sollicitatie bij Apple: overleef jij de ‘biertest’ van Steve Jobs?

Apple iPhone 2G veiling
De geveilde iPhone (Afbeelding: LCG Auctions)

Opnieuw geveild

De iPhone 2G in kwestie was eigendom van Karen Green, een tattoo artist die in 2007 het toestel als cadeautje kreeg. De iPhone was echter niet compatibel met haar provider, dus besloot ze ‘m maar niet te gebruiken. Een keuze met grote gevolgen, want slechts zestien jaar later levert dat maar liefst 52.797 dollar op. Daar komt nog een premium fee bovenop, waardoor de anonieme koper er uiteindelijk meer dan 60.000 dollar voor neer heeft moeten leggen. Ka-ching! Dat is meer dan het prijskaartje van een gloednieuwe Tesla Model 3.

We grapten vorig jaar nog in een artikel dat je snel je zolder moet checken. Hetzelfde geldt voor oude LEGO-sets die opeens een fortuin waard zijn. Nou, dat cliché kan dus echt zeer lucratief uitpakken. Green las namelijk een artikel over een originele iPhone die veel geld waard was geworden, en ging op zoek tussen haar spullen naar haar eigen iPhone. “Ik dacht bij mezelf, ‘Oh mijn God, ik denk dat ik de originele nog heb.'”

Aandelen en je stoffige zolder

Tja, wie had toen kunnen weten dat de iPhone zoveel waard zou gaan worden? Dan had je ook een flinke lading aandelen Apple kunnen inslaan. Duizend dollar aan Apple-aandelen anno 2007 is nu 53.000 dollar waard. Geen verkeerde investering! De kans dat je de originele iPhone nog hebt liggen, is helaas klein, gezien het toestel dus nooit in Nederland is uitgebracht. De kans is groter dat je één van deze absurd waardevolle LEGO-sets op zolder hebt liggen.

iMoreLCG Auctions

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.