Alrik de Jong
Alrik de Jong Muziek 7 jun 2024
Leestijd: 5 minuten

Q&A: Bokoesam over festivals, een geniale WC-tip en zijn inspiratie

Bokoesam was de grote verrassing op Amsterdam Open Air 2024. Hij stond niet op de line-up, maar verscheen vanuit het niets bij Casa BACARDÍ met een heerlijke show. De Amsterdamse artiest startte met 50 Cent en de energie van dat nummer verdween niet meer. We spraken hem over zijn muzikale inspiratie, het festivalseizoen en een WC-tip die je nooit meer vergeet.

Casa BACARDÍ, bekend op festivals wereldwijd, was op Amsterdam Open Air het centrum van opwinding en energie. In samenwerking met Vunzige Deuntjes werd de Sound of Rum georganiseerd, waarbij reggae/ragga, dancehall, hiphop, Latin en elektronische muziek samenkwamen.

Bacardi x Amsterdam Open Air 24 - bokoesam interview
(Afbeelding: Isabelle van Kerkwijk)

Naast de show van Bokoesam stond er een diverse line-up, waarbij de beste artiesten uit verschillende genres werden samengebracht. Onder anderen Jonna Fraser, Kybba en uiteraard de talenten van Vunzige Deuntjes Soundsystem zorgden voor de ultieme high energy festivalervaring tijdens Amsterdam Open Air.

In gesprek met Bokoesam

Liefhebbers kennen hem van zijn muziek, een heerlijke eclectische mix van stijlen. Van rap tot dancehall en met teksten die uit het leven gegrepen zijn. De rest kent hem waarschijnlijk als Samuel Sekyere, zoals hij in het echt heet, uit het populaire tv-programma De Verraders. Manners wilde wel eens weten hoe het voelt om op een festival te staan. Op de koop toe kregen we nog een geniale WC-tip mee, al hopen we niet dat iedereen die gaat toepassen.

Manners: “Je kwam als verrassing uit de hoge hoed bij Casa BACARDÍ op Amsterdam Open Air; hoe reageerde het publiek en wat doet dat met je als artiest?”

Bokoesam: “Ik merkte dat mensen echt aangenaam verrast waren, en dat is altijd leuk om te zien. Wanneer je op de line-up staat, komen mensen speciaal voor jou. Maar nu waren de mensen er al en hadden ze al een leuke tijd, dus het was nog mooier om hen volledig mee te krijgen en verder te bouwen op die energie. Dat geeft me als artiest een enorme kick en bevestigt waarom ik doe wat ik doe. Het spontane karakter van zo’n verrassing maakt de ervaring voor zowel het publiek als voor mij bijzonder.”

Casa BACARDÍ bokoesam amsterdam open air
En óf de energie erin zat! (Afbeelding: Isabelle van Kerkwijk)

Manners: Met welk nummer startte je, en hoezo?”

Bokoesam: “Ik begon mijn set met 50 Cent, een van mijn favoriete nummers. Het heeft een hoge energie die perfect past bij de vibe van Casa BACARDÍ en zorgt meteen voor een knallende start. Het zet de toon voor de rest van de show en trekt direct de aandacht van het publiek, wat essentieel is bij zo’n onverwachte performance.”

Manners: Wat maakt een festivaloptreden anders dan een gewoon optreden, zowel op het podium als qua voorbereiding?”

Bokoesam: “Een festivaloptreden is echt anders dan een optreden in een club. Mensen zijn vrijer en de sfeer is vaak veel relaxter. Het voelt specialer, omdat je vaak voor een veel groter en diverser publiek optreed. Qua voorbereiding is er ook een verschil; voor een festivaloptreden doe ik vaak iets anders met mijn set. Mijn DJ en ik proberen van tevoren goed te kijken naar het soort publiek dat we voor ons hebben en wat voor hen zal werken. Mijn voorkeur gaat uit naar een festivalset, omdat je daar vaak meer ruimte hebt om te experimenteren en de sfeer.”

BACARDÍXAOA_3_IsabellevanKerkwijk
(Afbeelding: Isabelle van Kerkwijk)

Manners: Hoe ziet de rest van je festivalseizoen eruit?”

Bokoesam: “Ik heb veel leuke festivals op de planning staan, waaronder By The Creek, Solar, Crazy Sexy Cool Festival en Zomerpop. Ik ben ook druk bezig met nieuwe muziek, wat dit seizoen extra spannend maakt. Het festivalseizoen is echt mijn favoriete tijd van het jaar, omdat je de kans krijgt om op verschillende locaties te spelen en een breed scala aan mensen te bereiken. Ik kijk er enorm naar uit om mijn nieuwe nummers te delen en te zien hoe het publiek daarop reageert.”

Manners: Voor onze lezers die je niet kennen: als je één nummer van jezelf kan laten horen, welke zou dat zijn en waarom?”

Bokoesam: “Ik zou Done With Me kiezen, mijn laatste nummer. De melodie klinkt heel vrolijk, met een blije vibe, maar de tekst is veel minder blij. Dat contrast vind ik erg interessant en krachtig in muziek. Het is ook mijn laatste single en geeft een vernieuwde versie van wie ik als artiest ben. Het laat goed zien waar ik nu sta in mijn muzikale reis.”

Manners: Hoe kom je tot je teksten?”

Bokoesam: “Mijn inspiratie komt echt overal vandaan, uit alles wat ik meemaak. Ik ben een heel ander persoon dan tien jaar geleden, en terugblikken op die verandering wekt al veel inspiratie op. Daarnaast haal ik ook veel inspiratie uit de verhalen van andere mensen. Maar veel van mijn teksten zijn gebaseerd op persoonlijke ervaringen en reflecties.”

Manners: Jouw muziekstijl is niet onder één genre te hangen, het gaat van rap tot dancehall; kun je een paar artiesten noemen die je hebben geïnspireerd?”

Bokoesam: “Artiesten die mij hebben geïnspireerd zijn onder andere Vybez Kartel, Popcaan, Lil Wayne en 50 Cent. Vroeger luisterde ik veel naar hen en ze hebben een grote invloed gehad op mijn muziekstijl. Ook Nederlandse acts zoals De Jeugd van Tegenwoordig en Def Rhymz hebben mij geïnspireerd.”

Manners: Wat kunnen we de komende tijd van je verwachten aan nieuwe muziek?”

Bokoesam: “Zoals ik eerder al kort aangaf, ben ik momenteel druk bezig met nieuwe muziek. Ik kan er nog niet te veel over vertellen, maar er komt een nieuw tijdperk aan voor mij als artiest. Ik experimenteer met verschillende sounds en ben heel enthousiast over wat er komen gaat.”

bokoesam interview
Bokoesam

Manners: Met wie zou je nog wel eens willen samenwerken en waarom?”

Bokoesam: “Voor mij zou een samenwerking met Vybez Kartel echt een droom zijn. Hij is mijn dancehall-hero en heeft een enorme invloed op de muziekwereld. Een nummer met hem, dan kan ik met pensioen.”

Manners: Wat is je ultieme festivaltip?

Bokoesam: “Als je naar een festival gaat en je moet naar de WC, schuif dan het slot van buitenaf van groen naar rood. Zo lijkt het alsof het toilet bezet is en blijft het schoon. Alleen jij weet dat het toilet beschikbaar is, wat vooral handig is op drukke festivals waar de toiletten snel vies kunnen worden.”

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.