Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 3 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe Indiana Jones dreigt op regelrechte flop uit te draaien

Zelfs Harrison Ford zweept het publiek niet op. In het openingsweekend lokte de allerlaatste film uit de franchise een pak minder bezoekers naar de bioscoop dan verwacht. Sterker nog, Indiana Jones: The Dial of Destiny dreigt op een regelrechte flop uit te draaien.

Net zoals bij Crystal Skull het geval was, kan nu ook het vervolg op geen applaus rekenen. En al zeker aangezien er niemand in de zaal zit.

Indiana Jones: The Dial of Destiny flopt in openingsweekend

Tijdens de première in Cannes weerklonk al gemor. En de recentste recensies zijn op zijn minst lauw te noemen. Maar in tegenstelling tot de eerste film uit de reboot, wordt Indiana Jones: The Dial of Destiny ook aan de kassa getorpedeerd.

Volgens de eerste berichten hengelden Harrison Ford en co voorlopig een magere 60 miljoen dollar binnen in de Verenigde Staten. Nog net geen catastrofe voor de vermeende kaskraker met een productiebudget van 295 miljoen dollar – vóór marketing en promo.

Globaal gezien bracht Indiana Jones: The Dial of Destiny 120 miljoen dollar in het laatje, waarvan slechts 2,3 miljoen (!) uit Chinese kassa’s. Nog nooit kende een Hollywoodfilm met een vergelijkbaar budget een even grote afgang in China.

Ter vergelijking kon Paramount in 2008, na het openingsweekend van Crystal Skull, een bedrag van 272 miljoen dollar op de rekening bijschrijven, ofwel 384 miljoen dollar na inflatie. Ondanks dat fans de reboot toen universeel neersabelden.

Disney en Harrison Ford: een verstandshuwelijk

Disney, blindgestaard op het toenmalige succes van de Indiana Jones-reboot, viste maar liefst 4 miljard dollar uit de broekzak voor de overname van Lucasfilm in 2012. Uiteraard was de Star Wars-franchise de vetste vis. Maar de voorlopig grootste Star Wars-flop uit de fabriek van Disney – ironisch genoeg de prequel Solo – haalde in de VS alleen al 25 miljoen dollar meer binnen tijdens het openingsweekend dan Indiana Jones.

Hoe dan ook had de studiogigant ongetwijfeld grotere plannen voor het geliefde personage van Harrison Ford (bis). Dat blijkt in ieder geval uit zijn stevig salarisstrookje. De Hollywoodlegende kreeg naar verluidt 20 miljoen dollar voor zijn allerlaatste vertolking van Indiana Jones in The Dial of Destiny. Een afscheid in mineur.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.