Alrik de Jong
Alrik de Jong Rijk en Beroemd 18 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit verdient Mariah Carey ieder jaar met All I Want for Christmas Is You

All I Want For Christmas Is You is de goudmijn die Mariah Carey in 1994 gegraven heeft. Al dertig jaar lang delft de zangeres miljoenen met het kerstnummer. Uit alle data bij elkaar is opgemaakt hoeveel ze ieder jaar nog verdient met haar kersthit.

Een nummer 1-hit maken is maken is één ding, maar met een kersthit sleep je de royalty’s pas echt binnen. Ieder jaar wordt je nummer rond kerst weer grijsgedraaid op de radio en moderne platforms van vandaag. Maar dan moet je wel Mariah Carey heten.

All I Want For Christmas Is You van Mariah Carey

Begin jaren 90 kwam ze met een geniale ingeving die leidde tot het kerstalbum Merry Christmas (1994). Het album werd een wereldwijde hit, de in 15 minuten geschreven single All I Want for Christmas Is You bleef plakken. Met secondelijm. Het leverde Mariah Carey de geuzennaam Queen of Christmas op.

Dit verdient Mariah Carrey ieder jaar met All I Want for Christmas is You
De albumhoes van Merry Christmas – 1994 (Afbeelding: Sony Music Entertainment)

De covers en remixes zijn inmiddels niet meer te tellen en in 2011 nam ze het nummer opnieuw op met Justin Bieber. Tijdens kerst komt ze voorbij op iedere werkvloer, in iedere huiskamer, op ieder kerstfeest. Datajournalisten zochten uit hoeveel geld Mariah Carey dat heeft opgeleverd en hoeveel er ieder jaar nog binnenstroomt.

2,5 miljoen tot 3 miljoen per jaar voor de kersthit

Zowel The Economist als The New York Times heeft uitgezocht wat de jaarlijkse royalty’s zijn voor All I Want For Christmas Is You. The Economist komt uit op een jaarlijkse kerstbonus van 2,5 miljoen dollar (2,3 miljoen euro), The New York Times schat in dat er ieder jaar 3 miljoen dollar (2,75 miljoen euro) onder de kerstboom van Mariah Carey ligt.

Dit verdient Mariah Carrey ieder jaar met All I Want for Christmas is You 1994
De singlehoes van All I Want For Christmas Is You (Afbeelding: Sony Music Entertainment)

Bij de berekening zijn alle royalty’s meegerekend, van YouTube en Spotify tot wereldwijde radio en auteursrechten op covers en remixes. Los van de jaarlijkse inkomsten kreeg Mariah Carey in 1994 al 60 miljoen dollar aan kant-en-klare royalty’s uitgekeerd, tijdens de lancering van het kerstnummer. De totaalsom heeft de grens van 100 miljoen dollar dus al even in de achteruitkijkspiegel.

Goudmijn op YouTube

Halverwege kwam er nog een grote inkomstenbron bij. Sinds Mariah Carey de videoclip in 2009 op YouTube heeft geplaatst, is het kerstnummer daar 773 miljoen keer gestreamd. Tel uit je winst. Ook is All I Want For Christmas Is You een van de meest gestreamde nummers op Spotify ooit. Tel uit je iets kleinere winst.

Lees ook wat kerstmuziek met je brein doet volgens de wetenschap.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.