Felix Decavel
Felix Decavel Samenleving 18 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Zoveel betaalt Nederland aan Suriname per verhandelde slaaf

Naast excuses van koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte trekt de Nederlandse overheid ook 200 miljoen euro uit om de schuld over het Surinaamse slavernijverleden af te kopen. Maar om het in perspectief te zetten: op hoeveel komen deze herstelbetalingen eigenlijk neer per verhandelde slaaf?

Al zijn de excuses volgens de Surinaamse president Chan Santokhi een mooi gebaar en beschouwt hij Nederland als “een trendsetter”, verwacht de president van Suriname nog veel meer boter bij de vis. “Dit is maar een onderdeel. Straks komt ook nog het koloniale verleden, de inheemse bevolking en de nazaten van contractarbeiders.”

Excuses over slavernijverleden eerste stap

Op dit moment is Santokhi in Brussel. Voor het eerst in acht jaar ontmoeten staatshoofden van Latijns-Amerikaanse en Caraïbische landen de 27 leiders van de EU om de banden opnieuw aan te halen. De president wil onder meer een nieuw platform uitbouwen om projecten over het slavernijverleden in de verf te zetten. “Er zal een heel traject moeten afgelegd worden.”

De eerste stappen van dit traject werden twee weken geleden gezet tijdens Keti Koti. Nu Willem-Alexander de laattijdige excuses aangeboden heeft, hoopt de president volgend jaar de Nederlandse koning in Suriname te kunnen ontvangen voor de nationale feestdag. “Uiteraard wil Suriname de koning ontvangen. Hopelijk is hij volgend jaar wel aanwezig op 1 juli.”

Zoveel betaalt Nederland per verhandelde slaaf

Misschien kan er dan onderhandeld worden over de herstelbetalingen. De fondsen die Nederland opzij heeft gezet voor Suriname bedragen voorlopig 200 miljoen euro, al hoopt Santokhi op meer financiering. “Ik denk dat het een traject is dat niet zal eindigen bij de 200 miljoen. Slavernijverleden is maar een onderdeel. Straks komt ook nog het koloniale verleden, we hebben de inheemse bevolking en de nazaten van contractarbeiders. We gaan het holistisch benaderen.”

Hoe dan ook is een mensenleven meer waard dan wat de Nederlandse overheid er in eerste instantie voor uittrekt. Volgens het Nationaal Archief werden in de slavernijtijd door Nederland ongeveer 200.000 slaven van Afrika naar Suriname gebracht. Omgerekend betaalt Nederland slechts 1.000 euro aan Suriname per verhandelde slaaf. De helft van een maandelijks minimumloon voor een heel leven aan gratis, gedwongen arbeid. Het is natuurlijk een ietwat scheve vergelijking, maar tegelijkertijd ook een perspectief dat wel eens geschetst mag worden.

De TelegraafNationaal Archief

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.