Coen Grutters
Coen Grutters Banen & Salaris 29 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

4 MBO-banen in de autobranche met hoog salaris en baangarantie

Veel jongeren lijken niet eerder van school te willen vertrekken dan dat ze een HBO-diploma of zelfs een universitair papiertje op zak hebben. Dat terwijl er genoeg goedbetaalde MBO-banen te vinden zijn. Dat geldt ook voor de autobranche. We lichten vier MBO-banen met een goed salaris voor je uit.

Waar in 2005 nog ruim 50 procent van de studenten voor een MBO-opleiding koos, is dat tegenwoordig nog maar zo’n 40 procent. Met name technische MBO-opleidingen zijn niet meer in trek en dat terwijl juist deze zo hard nodig zijn. “Goed opgeleid MBO-talent is nu al ongelofelijk schaars, dus roep ik alle jongeren die zich oriënteren op een opleiding om te kiezen voor het middelbaar beroepsonderwijs”, zei MBO Raad-voorzitter Adnan Tekin in De Telegraaf.

Goedbetaalde MBO-banen in de autobranche

Jongeren studeren tegenwoordig wat langer door om zo kans te maken op een HBO- of WO-baan met een hoog startsalaris. Het MBO heeft de laatste jaren een negatief stigma gekregen. Nergens voor nodig. Niet alleen zijn veel MBO-functies nodig om de economie draaiende te houden, ook vind je er banen met een uitstekend salaris.

1. Autotechnicus – 3.000 tot 3.830 euro

Op vacaturesite AutoJobs vinden we meerdere banen als automonteur. Volgens de Nationale Beroepengids is het dan ook een functie met een zeer hoge baankans. Waar de Nationale Beroepengids het salaris tussen de 2.000 en 3.500 euro schat, staat bij deze vacature als niveau 3 EBAT’er (eerste bedrijfsautotechnicus) een salaris opgegeven tussen de 3.000 en 3.830 euro.

automonteur goedbetaalde MBO-banen auto salaris
(Afbeelding: Pexels)

Je takenpakket bestaat onder meer uit het uitvoeren van onderhoudsbeurten en het keuren van auto’s. Vereisten zijn drie tot vijf jaar werkervaring en een B-rijbewijs. Met een C-rijbewijs en een APK-1-certificaat maak je een extra goede beurt. Het gaat om een werkweek van meestal 40 uren met recht op 25 vakantiedagen per jaar.

2. Service Adviseur – 3.300 tot 4.180 euro

Met een MBO niveau 4-opleiding kun je er ook voor kiezen Service Adviseur te worden. Met deze baan vorm je de contactbrug tussen klanten en de werkplaats. Zo zit je geregeld achter de balie, maar ben je ook af en toe in de garage te vinden. Je bent namelijk onder meer verantwoordelijk voor de werkplaatsplanning. Verder voorzie jij klanten van advies over onderhoud en reparaties. Een afwisselende baan met een goed salaris in de autosector. Meer weten? Check de vacature.

3. Parts Manager – 3.300 tot 4.180 euro

Voor eenzelfde salaris kun je je ook focussen op alle onderdelen die de werkplaats passeren. Als Parts Manager beheer je het budget en de inkoop van meerdere magazijnen, zo valt te lezen bij deze vacature. Naast een goed salaris kun je met deze MBO-baan ook pronken met de term ‘manager’.

4. Service Manager – 4.000 tot 5.220 euro

Manager ben je ook in deze functie. Met een MBO niveau 4-diploma op zak kun je bij een merkdealer aan de slag als Service Manager. Met deze goedbetaalde MBO-baan in de autobranche geef je leiding aan de werkplaats. Daarvoor moet je niet alleen leiding kunnen geven, maar ook het reilen en zeilen in de werkplaats kennen.

Meer MBO-beroepen met hoog salaris

Binnen de autobranche zijn nog tal van andere (goedbetaalde) specialistische MBO-banen te vinden. Denk aan autoverkoper of schadehersteller. Zoek je het liever buiten de autosector? Eerder schreef Manners over vijf praktische beroepen met baangarantie én een hoog salaris.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.