Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Human Interest 10 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Efteling pakt mijlpaal in Europa met nieuwe attractie

Zodra dit najaar de Danse Macabre opent, is de Efteling drie keer vertegenwoordigd in de top 10 van duurste attracties in Europa. Geen pretpark komt vaker in de lijst voor.

De nieuwste attractie van de Efteling is de Danse Macabre, een griezelige kapel met kerkbanken die ronddraaien, kantelen en de lucht in gaan. Met een begroting van 25 miljoen euro zal de attractie sowieso tot de duurste van Europa behoren. Hoe hoog Danse Macabre daadwerkelijk op de lijst binnenkomt, is afhankelijk van hoever men over de begroting heen gaat. De opening wordt dit najaar verwacht.

Top 10 duurste pretparkattracties in Europa: Efteling nieuwe hofleverancier 

Na Disneyland Parijs en het Europa-park in Duitsland (dat al acht keer werd uitgeroepen tot beste pretpark van de wereld), is de Efteling het meest bezochte attractiepark van Europa. In de top 10 van duurste pretparkattracties in Europa gaat de fantasiewereld van Anton Pieck echter ook deze twee parken voorbij zodra Danse Macabre opent. Vanaf dat moment is de Efteling met drie attracties hofleverancier in de lijst.

AttractiePretparkPlaatsKosten
1. Ratatouille: L’Aventure Totalement Toquée de RémyDisneyland Parijs, Frankrijk200 miljoen euro
2. The Twilight Zone of TerrorDisneyland Parijs, Frankrijk180 miljoen euro
3. MonsterGröna LundStockholm, Zweden42,5 miljoen euro
4. SymbolicaEftelingKaatsheuvel, Nederland35 miljoen euro
5. RaveleijnEftelingKaatsheuvel, Nederland30 miljoen euro
6. ToutatisParc AstérixPlailly, Frankrijk26 miljoen euro
7. Schwur des KamanHansa-ParkSierksdorf, Duitsland26 miljoen euro
8. Danse MacabreEftelingKaatsheuvel, Nederland25 miljoen euro (volgens begroting)
9. The SmilerAlton TowersFarley, Engeland25 miljoen euro
10. VoletariumEuropa-ParkRust, Duitsland25 miljoen euro

Disneyland Parijs voert de top 10 aan met twee peperdure attracties: een rustig 3D-ritje door een Ratatouille-restaurant en een adrenaline-attractie met vrije val. Remy’s Ratatouille Adventure en de Tower of Terror kosten respectievelijk 200 en 180 miljoen euro. De attractie Monster in het Zweedse Grona Lund is op gepaste afstand derde met 52,5 miljoen euro. Efteling is nu nog met twee attracties vertegenwoordigd in de lijst. Symbolica (35 miljoen euro) en Raveleijn (30 miljoen euro) staan op plek vier en vijf.

Danse Macabre (voorlopig) op 8 in top 10 duurste attracties

Met de begrote kostprijs van 25 miljoen euro zou de Danse Macabre binnenkomen op een gedeelde achtste plek in de top 10 duurste attracties binnen Europa. De verwachting is dat de horror-rit nog verder gaat klimmen. De vraag is namelijk niet óf de attractie boven budget gaat, maar hoevéél. Dit najaar zal het zich allemaal uitkristalliseren. Bekijk tot die tijd alvast een sneak peak van de Danse Macabre in deze video van de Efteling.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.