Coen Grutters
Coen Grutters Auto's 11 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

De verborgen boodschap die Tesla-modellen samen vormen

Na de originele Tesla Roadster kwam het merk met de Model S. Hierna creëerde Tesla de Model X, Model 3 en de Model Y. Elon Musk blijkt altijd in voor een geintje, want er zit een lollige easter egg in verstopt.

De modelnamen van Tesla zijn niet willekeurig gekozen. Zet je ze in de juiste volgorde achter elkaar, dan vormen de namen een acrostichon. Voor degenen bij wie de lessen Nederlands een beetje zijn weggezakt: een acrostichon is een gedicht waarvan een bepaalde letter van elke regel, vaak de eerste, een nieuw woord vormen.

Tesla Model S, 3, X en Y

Wellicht valt het kwartje nu bij je. Met de modelnamen van Tesla is ‘S3XY’ te spellen, dat je uiteraard dient te lezen als ‘sexy’. Nu vraag je je wellicht af wat dat verstrooide cijfer ertussen doet. Waarom koos Elon Musk voor Model 3 in plaats van Model E?

Tesla hint op spotgoedkoop model via nieuw EV-platform

Model E had Tesla wel gewild, maar concurrent Ford stak er een stokje voor. Veel modelnamen zijn vastgelegd. Zo heeft Ford de naam ‘Model E’ al geclaimd. Helaas pindakaas voor Elon Musk. Gelukkig begrijpt iedereen met een beetje fantasie wat met ‘S3XY’ bedoeld wordt.

Ook modelnaam Porsche 901 al geclaimd

Tesla is niet het enige automerk dat opzoek moest naar een andere modelnaam. Ooit gehoord van de Porsche 901? Waarschijnlijk niet. Maar als Peugeot niet op zijn strepen had gestaan, was de Porsche 901 nu net zo bekend als de Porsche 911.

In 1963 onthulde de Duitse sportwagenfabrikant zijn inmiddels iconische 911. Maar toen het doek er afging, was de modelnaam van de sportwagen nog niet 911, maar 901. Op het moment dat dit nieuws le directeur de Peugeot ter ore kwam, was het huis te klein.

Tesla Porsche Easter egg easteregg
Eén van de 82 Porsches met modelnaam 901 achterop. (Afbeelding: Porsche)

Het Franse automerk had namelijk al een patent op modelnamen bestaande uit drie cijfers met een nul in het midden. Nadat er al 82 exemplaren met 901 achterop van de band waren gerold, veranderde Porsche de naam van zijn nu wereldberoemde sportwagen snel in 911. The rest is history.

Dit betaal je voor de duurst mogelijke Volkswagen Golf

Check naast de easter egg ‘S3XY’ ook de betekenis achter het logo van Tesla.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.